Müller svijet

Müller svijet

Ljepota i stil

ZUBI SU OGLEDALO ZDRAVLJA: Saznajte baš sve o oralnoj njezi

Pravilna oralna higijena i redoviti posjeti stomatologu dobri su načini da zubi ostanu zdravi i lijepi.

Kao i cijeli ljudski organizam, i zubi se troše i stare. Moguće ih je sačuvati tijekom cijelog života, no s vremenom će vjerojatno potamniti, odlomit će se njihovi gornji dijelovi, a u starosti će nerijetko doći i do povlačenja zubnog mesa zbog oštećenja, upala i anatomskih posebnosti. Zato treba poduzeti neke važne korake kao što su usvajanje pravilne oralne higijene i redovito posjećivati doktore dentalne medicine.

Sami po sebi zubi možda nisu odraz sveukupnoga zdravlja, no usna šupljina u cijelosti predstavlja neku vrstu “prozora” u organizam, i s tog aspekta doista se može nazvati “ogledalom zdravlja”. Iako je samostalna znanost, dentalna medicina neodvojiva je od opće medicine.

Razne bolesti organizma imaju svoje manifestacije u usnoj šupljini, a bolesti koje se razvijaju unutar te usne šupljine – prije svega bolesti potpornog aparata zuba – mogu imati značajne posljedice na opće zdravlje. Problem nije isključivo u nedostatku ponekog zuba: njegov gubitak danas, može značiti razvoj ozbiljnije bolesti sutra.

Pravilna dentalna njega

Poželjno je da se prvi susret s četkicom upriliči kad započnu nicati prvi zubi. Trenutak je individualan, no računa se da će se oni pojaviti oko četvrtog mjeseca života. Roditeljska briga za djetetove zube, u smislu četkanja, trebala bi trajati do njegove 12. ili 13. godine života. U ranijoj fazi djeca nisu ni motorički ni motivacijski sposobna detaljno ukloniti biofilm sa cjelokupne površine svojih zuba.

Jasno je da kontrola i intenzitet četkanja koje provode roditelji postaju sve manji kako djeca rastu, no da biste im osigurali optimalnu oralnu higijenu – i dobru razinu svijesti o potrebi oralne higijene – perite im zube do 13. godine. Na drugoj strani, roditelji moraju znati dobro četkati, i preporučljivo je da im profesionalac (doktor dentalne medicine) pokaže kako se pravilno peru zubi.

Zadovoljavajućom oralnom higijenom smatramo onu kod koje se pri svakoj primjeni uklanja više od 75 posto bakterijskih naslaga s površine zuba i sluznice usta. To znači da četkicom i drugim pomagalima moramo prijeći preko svih dostupnih površina u ustima, što nije lagan zadatak. Sama četkica za zube nije dovoljna, potrebno je još nešto: međuzubna četkica, zubni konac/svila, “superfloss”, strugač za jezik itd. Cilj je maksimalno smanjivanje broja bakterija u ustima. Nije ih moguće eliminirati sve, što u krajnjoj liniji ni ne bi bilo dobro, no važno je smanjiti njihov broj.

Pravilna oralna njega potpuno je nemoguća bez dobrih pomagala, kao što su četkice i zubne paste kakve smo pronašli u Mülleru.

Sensident zubna pasta Black&White s aktivnim ugljenom 75 ml, 23,90 kuna


Sensident četkica za zube Black&White, srednja, 15,90 kuna


Sensident interdentalne četkice 32 komada, 21,90 kuna


Sensident Aqua Clean oralni tuš, 299,90 kuna

Možda će vas zanimati:

Ljepota i stil
13.11.2018.

Bez trendi čarapa nema ni dobre modne kombinacije

Postoji jedan veliki razlog zašto volimo hladnije dane, a to su čarape u svim oblicima. Ove su sezone čarape jedan od ključnih modnih detalja s kojim trendseterice izgrađuju svoj stil. Naravno, najlon čarape imaju i očitu praktičnu funkciju jer griju, a zahvaljujući visokoj tehnologiji izrade pređa imaju i moć da stegnu gdje treba te tako […]

Ljepota i stil
12.11.2018.

Osjetljiva koža traži primjerenu njegu

Čak 70 posto žena tvrdi da ima osjetljivu kožu. Osjetljiva koža je ona koja reagira intenzivnije i brže na razne utjecaje, a preporuka je birati proizvode sa što manje konzervansa. Pitamo li dermatologe koje su zapravo značajke osjetljive kože, reći će kako je osjetljivost posljedica hiperaktivacije živčanog sustava koji izaziva upalna stanja u tkivu i […]

Living
09.11.2018.

Kako proslaviti Martinje

Uz delicije na stolu, Martinje je nezamislivo bez dobrog vina ohlađenog na pravoj temperaturi i serviranog u prave čaše. Mnogima je Martinje najdraži dan u godini. Ovaj blagdan “krštenja vina”, odnosno pretvaranja mošta u mlado vino, obilježava se 11. studenoga. Na taj je dan 397. godine pokopan sveti Martin iz Toursa, zaštitnik vinara i vinograda, […]