Müller svijet

Müller svijet

Ljepota i stil

Prikrivanje sijedih kod muškaraca

Nekada su se prve sijede vlasi gotovo redovito pojavljivale u tridesetima, no danas je sve više onih koji sijede primjećuju mnogo ranije. Mnogi muškarci kada tek počnu uočavati sijede vlasi toniraju ih gelovima ili sprejevima za sijede vlasi što je odlično rješenje.

Kao i žene, i muškarci pojavu sijedih vlasi najprije doživljavaju kao znak starenja koji neke muči više, a neke manje. Vlasi postaju sijede kada tijelo proizvodi manje melanina, pigmenta koji se inače nalazi u folikuli dlake. Kako starimo, enzim katalaza nema isto djelovanje pa kosa ostaje svijetla. Kosa sijedi zbog prirodnog nakupljanja vodikova peroksida u folikulama, a kada enzim katalaza više ne djeluje kao što bi trebao, kosa ostaje sijeda. Ta pojava češće se događa kod starijih ljudi, ali može biti uzrok sijedih vlasi i kod onih koji su dvadesetima. Uzrok pojavi sijednih vrlo često je i stres, posebice u mladim godinama, a ako se već nakon 20-te dobili sijede moguće će da imate problema s nedostatkom vitamina B12, da vam štitnjača ne radi pravilno ili ste anemični. Brojne su studije dokazale kako i neke navike, poput pušenja, uvelike mogu utjecati na pojavu sijede kose. Hoćete li, kada i koliko posjediti u najvećoj će mjeri odrediti genetika.  Ako vaša majka, djed ili baka imaju već duži niz godina sijede vlasi, veća je šansa da će se i vama dogoditi isto. Genetičko nasljeđe će odrediti jačinu i boju sijedih vlasi, odnosno hoće li biti više srebrne ili bijele.

Sijedu kosu treba posebno njegovati

Bez obzira koji je okidač za njihovu pojavu, kad se jednom  pojave, za sada ne postoji način i metoda da se njihov rast zaustavi. Sijede vlasi kod muškarca najčešće se povezuju s zrelošću, smirenošću i životnim iskustvom. Sijeda kosa kod muškaraca stvara ozračje autoriteta i sigurnosti, no mnogi su muškarci itekako svjesni da sijeda kosa, kao i kod žena, zahtijeva posebnu njegu te sijede vlasi toniraju gelovima ili sprejevima posebno osmišljenim baš za muškarce.  Osim bojanja, zapravo najboljeg načina prikrivanja sijede kose, važno je koristiti odgovarajuće šampone koji će hraniti vlasi, budući da sijede često budu puno oštrije i suhe. U posljednje vrijeme među ženama, ali i muškarcima, vrlo su popularni sprejevi za sijedu kosu kojima je dovoljno samo poprskati sijede vlasi i problem je riješen sve do sljedećeg pranja.

Kako prehranom spriječiti pojavu sijedih

Želite li pak usporiti pojavu sijedih, to je moguće zdravim navikama. Za početak, u prehranu uvrstite sjemenke crnog sezama, crni grah i orahe, koji utječu na smanjivanje sijedih vlasi, kao i hranu bogatu esencijalnim i omega masnim kiselinama, poput maslinova ulja, avokada te raznih orašastih plodova i sjemenki. Također, vaša prehrana bi trebala biti bogata vitaminima B i E, magnezijem i cinkom. Ako se odlučite obojiti kosu, preporučujemo da koristite prirodne pripravke. Ako nemate mnogo sijedih vlasi, umjesto bojenja kose možete dva puta tjedno u količini od nekoliko kapi upotrijebiti ulja koja potiču tamnjenje kose. Preporučuje se ulje ružmarina, a možete ga koristiti i u kombinaciji s bademovim uljem, kokosovim i maslinovim uljem te uljem jojobe.


Schwarzkopf Men Perfect sprej za sijedu kosu, 120 ml, nijansa srednje smeđa, 54,90 kuna: osigurava postojanost do sljedećeg pranja kose, rezultat koji prirodno izgleda.  Sprej koji prekriva sijedu kosu u nekoliko sekundi. Osim prekrivanja prvih sijedih može se koristiti i za osvježavanje boje između dva bojenja kose. Mikrofini pigmenti boje prekrivaju pojedinačne sijede ili one koje su naknadno izrasle. Odmah se suši i ostavlja prirodni izgled. Precizan aplikator raspršava pigmente samo na željeno područje.

Schwarzkopf Men Perfect gel za toniranje kose, nijansa 70 prirodno tamnosmeđa, 49,90 kuna: gel za toniranje namijenjen muškarcima za 100% prirodni rezultat. Postojano do 28 pranja kose.

Možda će vas zanimati:

Ljepota i stil
19.10.2018.

Top 5 jesenskih mirisa koji će vas oduševiti

Kako miriše ova jesen, najlakše je otkriti uz pomoć najnovijih mirisnih kreacija dostupnih u Mülleru. Nekako uvijek s promjenom godišnjeg doba, na police parfumerija stižu nove mirisne snage. Stoga smo napravili top listu ženskih jesenskih parfema koji oduševljavaju na prvu. 1. Calvin Klein Women edp 30 ml, 488,90 kuna Ovu najnoviju cvjetno-orijentalnu mirisnu kompoziciju osmislili […]

Ljepota i stil
18.10.2018.

Sedam super savjeta kako napraviti detoksikaciju kose kod kuće

Kosi, kao i organizmu, s vremena na vrijeme treba detoksikacija. Dubinsko čišćenje specijalnim šamponima i regeneratorima kosi vraća onaj divan sjaj. Kao što detoks tretmani revitaliziraju duh i tijelo, tako isto djeluju i oni namijenjeni kosi. Čišćenje je, naime, potrebno. Kada je kosa u pitanja, detoks je neizbježan za uklanjanje nagomilanog stresa, negativnih vanjskih utjecaja, […]

Ljepota i stil
17.10.2018.

Super savjeti za odabir, nošenje i održavanje čarapa

Kada počnemo nositi čarape, znak je da je stigla jesen. Prvo krenemo nositi pamučne sokne, a zatim sve češće posežemo i za hulahopkama.