Müller svijet

Müller svijet

Living

Slatki trenuci: Pet dobrih razloga za uživanje u čokoladi

Zamisliti život bez čokolade gotovo je nemoguće. Ta tamna, fina slastica sa stotinu aroma i okusa, sasvim je sigurno jedna od najpopularnijh slatkih delicija.

Svima omiljena čokolada nastaje od kakaovca, kojem je botaničko ime “hrana za bogove” i već to dovoljno govori o kako se posebnoj deliciji radi. Osnova i glavni sastojak čokolade je zrno kakaa koji je plod biljke kakaovca. Ono raste na stablu kakaovca koje je, ako raste u divljini, visoko 20-ak metara i živi do 150 godina, dok su stabla uzgojena na plantažama visoka od pet do 10 metara. Stablo kakaovca daje plod tek nakon pet godina, a maksimalan urod postiže između 10 i 25 godina starosti. Put do čokolade počinje zrnom kakaa koje raste u toploj i vlažnoj klimi. Bere se i prži, pa mrvi, potom se dodaje šećer, arome, emulgator te dodaje ili oduzima kakao maslac, tj. prirodne masnoće biljke kakaa.

Duga tradicija

Čokolada ima dugu povijest koja seže sve do Maja, starog naroda iz središnje Amerike. Maje su prvi upotrebljavali plodove kakaova stabla, koje raste u tropskim kišovitim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog chokolatl. Tu gustu, bogatu
tekućinu dobivali su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaa koje su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. U Europu čokoladu donosi slavni moreplovac Kristofor Kolumbo u 15. stoljeću, a 1528. godine, kada je Don Cortes u Španjolsku donio kakao i opremu za pravljenje čokolade, ona na Starom kontinentu postaje hit. No nije imala današnji oblik, već su je Španjolci konzumirali kao napitak koji su pripremali prema tajnom receptu.

Vrijedna namirnica

Osnovni sastojci svih čokolada, uz kakao masu, kakao maslac i šećer, su i aroma vanilije te emulgator lecitin, čija je zadaća povezivanje svih sastojaka čokolade. Čokolada je iznimno bogata fosforom i magnezijem, a sadrži i veće količine željeza, cinka i kalija. U 100 g kvalitetne čiste čokolade s visokim udjelom kakaa ima 400 mg kalija, 300 mg magnezija, 280 mg fosfora, 100 mg kalcija, 12 mg natrija, 3 mg željeza, u tragovima bakra, 500 mg teobromina, 68 g kofeina, 54 g ugljikohidrata, 30 g masti, 9 g dijetalnih vlakana i 6 g bjelančevina. Osim toga, čokolada sadrži i folnu kiselinu, beta karoten, lecitin te vitamine B1, B2, B5, B6, E i PP. Čokolade s više od 50 posto kakaa sadrže 560 kcal, a 100 g mliječne čokolade 550 kcal. Ovisno o vrsti čokolade, tj. o udjelu kakaa i ostalih dodataka, mliječna će čokolada sadržavati više kalcija, dok će čokolada s lješnjacima ili bademima biti bogatija vitaminom E.

Po prvi put kupci u Mülleru mogu uživati u originalnim Magnum-čokoladama–za sve čokoljupce koji vole „krckanje“. 


Čokolada Magnum Classic Dark 90 g, 17,90 kuna


Čokolada Magnum Classic Milk 90 g, 17,90 kuna

Čokolada Magnum Classic White 90 g, 17,90 kuna

 

                                               Zdjela Carre, staklena, 16×5,5×16 cm, 27,90 kuna


Zdjela Sezione Kabarett, staklena, 32×22 cm, 119,90 kuna


Posuda s poklopcem 500 ml, staklena, 29,90 kuna

Možda će vas zanimati:

Ljepota i stil
19.10.2018.

Top 5 jesenskih mirisa koji će vas oduševiti

Kako miriše ova jesen, najlakše je otkriti uz pomoć najnovijih mirisnih kreacija dostupnih u Mülleru. Nekako uvijek s promjenom godišnjeg doba, na police parfumerija stižu nove mirisne snage. Stoga smo napravili top listu ženskih jesenskih parfema koji oduševljavaju na prvu. 1. Calvin Klein Women edp 30 ml, 488,90 kuna Ovu najnoviju cvjetno-orijentalnu mirisnu kompoziciju osmislili […]

Ljepota i stil
18.10.2018.

Sedam super savjeta kako napraviti detoksikaciju kose kod kuće

Kosi, kao i organizmu, s vremena na vrijeme treba detoksikacija. Dubinsko čišćenje specijalnim šamponima i regeneratorima kosi vraća onaj divan sjaj. Kao što detoks tretmani revitaliziraju duh i tijelo, tako isto djeluju i oni namijenjeni kosi. Čišćenje je, naime, potrebno. Kada je kosa u pitanja, detoks je neizbježan za uklanjanje nagomilanog stresa, negativnih vanjskih utjecaja, […]

Ljepota i stil
17.10.2018.

Super savjeti za odabir, nošenje i održavanje čarapa

Kada počnemo nositi čarape, znak je da je stigla jesen. Prvo krenemo nositi pamučne sokne, a zatim sve češće posežemo i za hulahopkama.