Müller svijet

Müller svijet

Living

Grickalice, mali zalogaji koje svi volimo

Čips, flips, štapići, kokice i ostale slane grickalice često su na meniju na raznim proslavama, zabavama, ali i kad god trebamo brzi zalogaj koji će nam dati energiju.

Malo tko od nas ne voli grickalice. Slane, hrskave, uvijek dostupne, posebice kad trebamo nešto na brzinu ili kad se okuplja društvo, kad pripremamo party ili organiziramo proslavu dječjeg rođendana. Volimo ih i kada gledamo napetu utakmicu, uzbudljiv film ili seriju ili kad čitamo knjigu. Doista im je teško odoljeti. Jedna od najpopularnijih grickalica svakako je čips koji se počeo proizvoditi davne 1853. u Saratoga Springsu u državi New York u SAD-u. Čips je svjetlo dana ugledao sasvim slučajno, a glavni protagonisti u njegovu nastajanju bili su kuhar George Crum i jedan od tada najbogatijih Amerikanaca, industrijalac Cornelius Vanderbilt.

Kako je čips postao slučajni hit

Prema predaji, bogatašu se nisu svidjeli suviše debelo narezani krumpiri, a ponosni kuhar odlučio se osvetiti te je poslužio Vanderbiltu nevjerojatno tanko narezane i pržene ploške krumpira koje se nisu mogle jesti vilicom i nožem, nego samo prstima. Na Crumovo iznenađenje Vanderbilt se već na prvi zalogaj oduševio hrskavim krumpirićima te se novo jelo ubrzo našlo na hotelskom jelovniku pod nazivom “Saratoga chips”. Uskoro je jelo postalo neizostavni dio ponude u restoranima diljem istočne obale. Prvi čovjek zaslužan za to što se čips našao na policama prodavaonica bio je William Tappendon iz Clevelanda. Pripremao ga je na vlastitom štednjaku i sam razvozio, a porastom potražnje svoje je skladište pretvorio u jednu od prvih tvornica čipsa 1895. godine. Ranih 20-ih godina prošlog stoljeća izumljen je stroj za guljenje krumpira, što je ubrzalo pripremu. Čips se tada prodavao u rinfuzi te kupcima davao u papirnatim vrećicama.

Baza od kukuruza, pšenice, riže i ječma

Bazu slanih grickalica čine sirovine bogate škrobom i proteinima kao što su kukuruz, pšenica, riža i ječam te mješavina ovih sirovina. Kukuruz je osnovna sirovina za ekstrudirane proizvode i oni se obično proizvode na jednostavnim ekstruderima niskog kapaciteta, što donekle ograničava raznovrsnost oblika, uglavnom su to kuglice, spirale i prstenovi. Ekstrudirani proizvodi preoblikuju se nakon obrade pod visokom temperaturom i visokim tlakom. Prvi proizvedeni ekspandirani snack proizvod na bazi kukuruzne krupice je proizveden 1940. godine, a potkraj 90-ih u SAD-u je proizvedeno 3,7 milijuna tona snack proizvoda. Razvojem moderne industrije razvijeni su uređaji i kompletni pogoni za proizvodnju upravo ekspandiranih snack proizvoda. U pravilu ti proizvodi danas sadrže manje soli i ulja te se često prže u ulju koje sadrži nezasićene masne kiseline, koristi se više žitarica i sjemenki, a često su obogaćeni vlaknima.

“Halo, halo… Stani malo. Grickaj Čipi Čips”

Malo tko od starijih se ne sjeća apela “Halo, halo… Stani malo. Grickaj Čipi čips!” koji je davne 1977. godine bio jedan od najpopularnijih reklamnih slogana. Njime se popularizirao Franckov čips koji se te godine počeo proizvoditi. Osim Francka, popularan proizvođač grickalica na našem tržištu je Podravka s cijelim nizom Kvik grickalica, snackova i štapića te Koestlin koji se izdvaja inovativnim punjenim slanim štapićima s kikirikijem. Uz domaće adute, u dućanima se nudi i mnoštvo grickalica svjetskih brendova poput Pringlesa i Lorenza. Pringles se proizvodnjom bavi od 1961. godine, a razne okuse čipsa nudi u više od 100 zemalja svijeta. Lorenz Snack World jedan je od najvećih europskih proizvođača grickalica s cijelom nizom proizvoda koje obožavamo.

Što odabrati u Mülleru:

Pringles Original čips 190 g, 18,90 kuna

Pringles Sour Cream & Onion čips 190 g, 18,90 kuna

Lorenz Nic Nacs 125 g, 14,90 kuna

Koestlin Saltas punjeni slani štapići s kikirikijem 100 g, 4,90 kuna

Kviki Gric Snack 60 g, 3,90 kuna

Kviki Štapići 100 g, 4,90 kuna

Franck Čipi Čips Ultra Slani, 150 g, 10,90 kuna 

Franck Čipi Čips Ultra Crvena paprika, 150 g,10,90 kuna

Franck Čipi Čips Ultra Vrhnje & luk, 150 g , 10,90 kuna

 

Možda će vas zanimati:

Living
31.12.2018.

Grickalice, mali zalogaji koje svi volimo

Čips, flips, štapići, kokice i ostale slane grickalice često su na meniju na raznim proslavama, zabavama, ali i kad god trebamo brzi zalogaj koji će nam dati energiju. Malo tko od nas ne voli grickalice. Slane, hrskave, uvijek dostupne, posebice kad trebamo nešto na brzinu ili kad se okuplja društvo, kad pripremamo party ili organiziramo […]

Living
27.12.2018.

Što je slavlje bez čaše pjenušca

Kod pjenušaca postoji jedno pravilo točenja koje je dobro znati: prvo ulijte u čašu trećinu željene količine, pa kada se pjena slegne dolijte još. Blagdansko vrijeme nezamislivo je bez pjenušaca. Mjehurići što pršte iz elegantne visoke čaše sinonim su za svečanosti, slavlja i božićnu atmosferu. Prosinac je vrijeme kada se može uživati u sjajnjim stvarima. […]

Ljepota i stil
26.12.2018.

Ovo je tajna najboljih zimskih kombinacija

Jeste li primijetili kako se s padom vanjskih temperatura u svakodnevnom ženskom rječniku često pojavljuje riječ hulahopke? Ženski i muški svjetovi se razlikuju po mnogočemu. Pogotovo oni modni. Jedna od tih stvari je riječ hulahopke. Ali zato baš sve žene znaju da bez hulahopki nema dobrih zimskih kombinacija. Tijekom zime nose ih apsolutno svi, pa […]