Müller svijet

Müller svijet

Dječji svijet

Redovitost obroka i uravnoteženost namirnica važan su dio školskog uspjeha

Za pravilan rast i razvoj djece vrlo je važna zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost. Ovo je posebno važno u danima povećanih mentalnih napora što, zapravo, traje kroz cijelu školsku godinu.

Osnovne smjernice pravilne prehrane djece školske dobi sastoje se od toga da bi školarci trebali imati dnevno tri glavna obroka i dvije užine te da bi njihova prehrana trebala biti bazirana na 30 % žitarica, 40 % povrća, 20 % bjelančevina i 10 % voća.

Kada su žitarice u pitanju preporučuju se one integralne jer sadrže važne nutrijente za mladi organizam kao što su vitamini skupine B te minerali poput magnezija, cinka, željeza. Na taj će način školarci  kvalitetno utažiti glad te će imati više energije za obavljanje svakodnevnih obveza u školi i izvan nje.

Voće i povrće, pak, konzumirano u hrani ili sokovima važno je za jačanje imuniteta jer obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima.

Mlijeko je također važan dio dnevnog jelovnika kao izvor bjelančevina, kalcija i fosfora koji su važni za čvrstoću zubi i kostiju. Kalcij se nalazi i u mliječnim proizvodima, plavoj ribi, lisnatom povću i žitaricama. Za energiju i bolji rad mozga na jelovniku moraju biti zastupljeni meso, jaja, mahunarke i riba.

Dakle, uz redovitost obroka veliki značaj ima zastupljenost različitih namirnica, njihova uravnoteženost te dovoljne količine vode.

Doručak

Nikako se ne bi smio preskočiti, tvrde nutricionisti. Stvarnost pokazuje da je to lakše reći nego ostvariti. Naime, zbog jutarnje žurbe u školu, kasnijeg buđenja i loše organizacije upravo se doručak preskače. Posljedica toga može biti smanjena koncentracija tijekom dana. Što god školarac ujutro pojeo – voće, žitarice, jaja – dat će mu snagu za izazove koji ga  očekuju tijekom dana.

Prijepodnevni međuobrok

Naprosto nema izlike da se ovaj obrok preskoči. Svima u školsku torbu ili ruksak stane jogurt, voće, mliječni ili čokoladni biskvit. Odlične ideje za međuobrok moguće je pronaći u Mülleru.

Barni čokoladni biskvit, 150 g, 15,90 kuna

Barni mliječni biskvit, 150 g, 15,90 kuna

Ručak

Nakon iscrpljujućih školskih obaveza vrijeme je za glavni obrok: ručak. Idealan balans namirnica najlaške je objasniti slikovito:  na pola tanjura povrće, a na drugoj polovici bjelančevine i žitarice. Naravno, sve prilagođeno ukusima vaših školaraca.

Poslijepodnevni međuobrok

Pravi je trenutak za namazati nešto na kruh, pojesti voćnu salatu, pahuljice s mlijekom te popiti voćni sok.

Capri-sun sok od trešnje i nara, 0,33 L, 5,90 kuna

Fructal Pingo Brik sok, 0,2 L, 2,90 kuna

Večera

Dva sata prije spavanja idealno je pojesti neko kuhano lagano jelo s povrćem i mesom, žitarice s mlijekom ili, pak, salatu s kuhanim mesom i svježim povrćem.

Možda će vas zanimati:

Prirodni kutak
14.12.2018.

Naglasite svoju prirodnu ljepotu prirodnim make-upom

Povratak prirodi i svemu što ima veze s njom postao je globalni trend koji je, naravno, zahvatio i kozmetičku industriju. Mnogim ženama je važno da se njeguju i šminkaju s proizvodima u čijem se sastavu nalaze sirovine potpuno prirodnog podrijetla, u kojima nema mineralnih ulja i sintetskih bojila i mirisa. Jedna od takvih je i […]

Living
11.12.2018.

Dekoracija blagdanskog stola

Iskoristite hladne zimske dane, zabavite se sa svojom obitelji i učinite da adventski ugođaj u vašem domu bude savršen do svakog detalja. Izrada kolača, uređivanje stana božićnim ukrasima, kupnja i ukrašavanje božićnog drvca, priprema poklona… sve to željno iščekujemo cijelu godinu. Slastice uglavnom plijene sve poglede (i nepca), ali vrijeme je da osim njih, prava […]

Ljepota i stil
10.12.2018.

Pronašli smo top 5 proizvoda za blagdanski look

U prosincu je gotovo svaka prigoda svečana. Blagdani su pred vratima, a s njima dolaze i predivni trenuci druženja, izlazaka, zabave, a time i šminkanja. Svakoj ženi, jednostavno, treba još barem jedan komad šminke. Bez obzira radi li se o sjenilu, ružu ili pak puder podlozi. Stoga, pokazuju istraživanja, šminka je jedan od onih blagdanskih […]