Müller svijet

Müller svijet

Dječji svijet

Koliko slatkiša smiju jesti školarci?

Djeci, a i odraslima, slatkiši su velika radost – u bilo koje doba dana.

To uostalom pokazuju i istraživanja, ali i iskustva liječnika. Naime, djeca današnjice jedu i do tri puta više šećera što baš nije dobro za njihovo zdravlje. Posljedice dugotrajne i pretjerane konzumacije šećera mogu uzrokovati pretilost, karijes, dijabetes, hiperaktivnost…Ali kako odoljeti svim tim bombonima, čokoladicama, keksima, šarenim lizalicama? Kako djetetu uskratiti slatke zalogaje za kojima toliko žudi?

Baš zbog toga što djeca obožavaju slatke pauze, dobra je vijest da uskraćivanje i skrivanje slatkiša uopće nije potrebno, a ni poželjno. Naime, ljudski organizam genetski je predodređen da ima potrebu za šećerom i to se nikakvim zabranama ne može promijeniti. Ono što se može promijeniti, ili bolje rečeno, primijeniti je umjereno konzumiranje slatkiša. Pa koliko je to umjereno? Ne treba nam neka posebna tablica i izračuni da sami znamo kako se pod umjerenim slađenjem ne može smatrati kako bismo i sami zaključili da se pod umjerenim zaslađivanjem ne smatra pojesti cijelu kutiju keksa ili 200 grama čokolade.
Prema opće prihvaćenim nutricionstičkim smjernicama slatkiše i šećer iz svih drugih izvora, trebalo bi izbjegavati u prvoj godini djetetova života dok su, recimo, tri žlice šećera, iz svih proizvoda, prihvatiljiva dnevna količina za djecu do četvrte godine života.

5 prijedloga za uživanje u slatkišima

  • Ukoliko dijete ima raznoliku prehranu s mnogo namirnica  s vremena na vrijeme neće škoditi. Odaberite slatkiše u malim pakiranjima jer ćete na taj način spriječiti pretjeranu konzumaciju slatkog te uspostaviti pravilo: Jedan slatkiš je dovoljan.

 

Back to school bombon 270 g,17,90 kuna

Kandi milky plus 230 g, 14,90 kuna

Kandit back to school choco banana 280 g, 11,90 kuna

 

  • Zlatno je pravilo da slatkiši ne mogu zamijeniti obrok. Stoga se slatko jede isključivo nakon doručka, ručka ili nekog zdravog međuobroka koji uključuje mlijeko, žitarice i voće.

 

  • Želite li kod svog djeteta spriječiti prekomjernu konzumaciju slatkiša, ne držite „slatki grijeh“ na dohvat dječje ruke te nikada slatkiše ne koristite kao sredstvo nagrađivanja.

 

 

Možda će vas zanimati:

Living
31.12.2018.

Grickalice, mali zalogaji koje svi volimo

Čips, flips, štapići, kokice i ostale slane grickalice često su na meniju na raznim proslavama, zabavama, ali i kad god trebamo brzi zalogaj koji će nam dati energiju. Malo tko od nas ne voli grickalice. Slane, hrskave, uvijek dostupne, posebice kad trebamo nešto na brzinu ili kad se okuplja društvo, kad pripremamo party ili organiziramo […]

Living
27.12.2018.

Što je slavlje bez čaše pjenušca

Kod pjenušaca postoji jedno pravilo točenja koje je dobro znati: prvo ulijte u čašu trećinu željene količine, pa kada se pjena slegne dolijte još. Blagdansko vrijeme nezamislivo je bez pjenušaca. Mjehurići što pršte iz elegantne visoke čaše sinonim su za svečanosti, slavlja i božićnu atmosferu. Prosinac je vrijeme kada se može uživati u sjajnjim stvarima. […]

Ljepota i stil
26.12.2018.

Ovo je tajna najboljih zimskih kombinacija

Jeste li primijetili kako se s padom vanjskih temperatura u svakodnevnom ženskom rječniku često pojavljuje riječ hulahopke? Ženski i muški svjetovi se razlikuju po mnogočemu. Pogotovo oni modni. Jedna od tih stvari je riječ hulahopke. Ali zato baš sve žene znaju da bez hulahopki nema dobrih zimskih kombinacija. Tijekom zime nose ih apsolutno svi, pa […]