Müller svijet

Müller svijet

Dječji svijet

Koliko slatkiša smiju jesti školarci?

Djeci, a i odraslima, slatkiši su velika radost – u bilo koje doba dana.

To uostalom pokazuju i istraživanja, ali i iskustva liječnika. Naime, djeca današnjice jedu i do tri puta više šećera što baš nije dobro za njihovo zdravlje. Posljedice dugotrajne i pretjerane konzumacije šećera mogu uzrokovati pretilost, karijes, dijabetes, hiperaktivnost…Ali kako odoljeti svim tim bombonima, čokoladicama, keksima, šarenim lizalicama? Kako djetetu uskratiti slatke zalogaje za kojima toliko žudi?

Baš zbog toga što djeca obožavaju slatke pauze, dobra je vijest da uskraćivanje i skrivanje slatkiša uopće nije potrebno, a ni poželjno. Naime, ljudski organizam genetski je predodređen da ima potrebu za šećerom i to se nikakvim zabranama ne može promijeniti. Ono što se može promijeniti, ili bolje rečeno, primijeniti je umjereno konzumiranje slatkiša. Pa koliko je to umjereno? Ne treba nam neka posebna tablica i izračuni da sami znamo kako se pod umjerenim slađenjem ne može smatrati kako bismo i sami zaključili da se pod umjerenim zaslađivanjem ne smatra pojesti cijelu kutiju keksa ili 200 grama čokolade.
Prema opće prihvaćenim nutricionstičkim smjernicama slatkiše i šećer iz svih drugih izvora, trebalo bi izbjegavati u prvoj godini djetetova života dok su, recimo, tri žlice šećera, iz svih proizvoda, prihvatiljiva dnevna količina za djecu do četvrte godine života.

5 prijedloga za uživanje u slatkišima

  • Ukoliko dijete ima raznoliku prehranu s mnogo namirnica  s vremena na vrijeme neće škoditi. Odaberite slatkiše u malim pakiranjima jer ćete na taj način spriječiti pretjeranu konzumaciju slatkog te uspostaviti pravilo: Jedan slatkiš je dovoljan.

 

Back to school bombon 270 g,17,90 kuna

Kandi milky plus 230 g, 14,90 kuna

Kandit back to school choco banana 280 g, 11,90 kuna

 

  • Zlatno je pravilo da slatkiši ne mogu zamijeniti obrok. Stoga se slatko jede isključivo nakon doručka, ručka ili nekog zdravog međuobroka koji uključuje mlijeko, žitarice i voće.

 

  • Želite li kod svog djeteta spriječiti prekomjernu konzumaciju slatkiša, ne držite „slatki grijeh“ na dohvat dječje ruke te nikada slatkiše ne koristite kao sredstvo nagrađivanja.

 

 

Možda će vas zanimati:

Ljepota i stil
13.11.2018.

Bez trendi čarapa nema ni dobre modne kombinacije

Postoji jedan veliki razlog zašto volimo hladnije dane, a to su čarape u svim oblicima. Ove su sezone čarape jedan od ključnih modnih detalja s kojim trendseterice izgrađuju svoj stil. Naravno, najlon čarape imaju i očitu praktičnu funkciju jer griju, a zahvaljujući visokoj tehnologiji izrade pređa imaju i moć da stegnu gdje treba te tako […]

Ljepota i stil
12.11.2018.

Osjetljiva koža traži primjerenu njegu

Čak 70 posto žena tvrdi da ima osjetljivu kožu. Osjetljiva koža je ona koja reagira intenzivnije i brže na razne utjecaje, a preporuka je birati proizvode sa što manje konzervansa. Pitamo li dermatologe koje su zapravo značajke osjetljive kože, reći će kako je osjetljivost posljedica hiperaktivacije živčanog sustava koji izaziva upalna stanja u tkivu i […]

Living
09.11.2018.

Kako proslaviti Martinje

Uz delicije na stolu, Martinje je nezamislivo bez dobrog vina ohlađenog na pravoj temperaturi i serviranog u prave čaše. Mnogima je Martinje najdraži dan u godini. Ovaj blagdan “krštenja vina”, odnosno pretvaranja mošta u mlado vino, obilježava se 11. studenoga. Na taj je dan 397. godine pokopan sveti Martin iz Toursa, zaštitnik vinara i vinograda, […]