Müller svijet

Müller svijet

Dječji svijet

Koliko slatkiša smiju jesti školarci?

Djeci, a i odraslima, slatkiši su velika radost – u bilo koje doba dana.

To uostalom pokazuju i istraživanja, ali i iskustva liječnika. Naime, djeca današnjice jedu i do tri puta više šećera što baš nije dobro za njihovo zdravlje. Posljedice dugotrajne i pretjerane konzumacije šećera mogu uzrokovati pretilost, karijes, dijabetes, hiperaktivnost…Ali kako odoljeti svim tim bombonima, čokoladicama, keksima, šarenim lizalicama? Kako djetetu uskratiti slatke zalogaje za kojima toliko žudi?

Baš zbog toga što djeca obožavaju slatke pauze, dobra je vijest da uskraćivanje i skrivanje slatkiša uopće nije potrebno, a ni poželjno. Naime, ljudski organizam genetski je predodređen da ima potrebu za šećerom i to se nikakvim zabranama ne može promijeniti. Ono što se može promijeniti, ili bolje rečeno, primijeniti je umjereno konzumiranje slatkiša. Pa koliko je to umjereno? Ne treba nam neka posebna tablica i izračuni da sami znamo kako se pod umjerenim slađenjem ne može smatrati kako bismo i sami zaključili da se pod umjerenim zaslađivanjem ne smatra pojesti cijelu kutiju keksa ili 200 grama čokolade.
Prema opće prihvaćenim nutricionstičkim smjernicama slatkiše i šećer iz svih drugih izvora, trebalo bi izbjegavati u prvoj godini djetetova života dok su, recimo, tri žlice šećera, iz svih proizvoda, prihvatiljiva dnevna količina za djecu do četvrte godine života.

5 prijedloga za uživanje u slatkišima

  • Ukoliko dijete ima raznoliku prehranu s mnogo namirnica  s vremena na vrijeme neće škoditi. Odaberite slatkiše u malim pakiranjima jer ćete na taj način spriječiti pretjeranu konzumaciju slatkog te uspostaviti pravilo: Jedan slatkiš je dovoljan.

 

Back to school bombon 270 g,17,90 kuna

Kandi milky plus 230 g, 14,90 kuna

Kandit back to school choco banana 280 g, 11,90 kuna

 

  • Zlatno je pravilo da slatkiši ne mogu zamijeniti obrok. Stoga se slatko jede isključivo nakon doručka, ručka ili nekog zdravog međuobroka koji uključuje mlijeko, žitarice i voće.

 

  • Želite li kod svog djeteta spriječiti prekomjernu konzumaciju slatkiša, ne držite „slatki grijeh“ na dohvat dječje ruke te nikada slatkiše ne koristite kao sredstvo nagrađivanja.

 

 

Možda će vas zanimati:

Ljepota i stil
21.09.2018.

Pametne kreme koje štite, njeguju i ujednačavaju ten: naučite sve o BB, CC i DD kremama

Sve savršenije, učinkovitije i bolje, BB (Beauty Balm), CC  (Color Correcting) ili DD (Daily Defense ili Dynamic Do-All) kreme postale su nezaobilazne u kozmetičkoj torbici svake žene. I dok se BB kreme preporučuju mlađim ženama, CC i DD kreme idealne su za žene iznad 30-ih jer sadrže i snažne anti-age sastojke. Malo koja žena nije […]

Ljepota i stil
20.09.2018.

Make-up trendovi: nevidljiva šminka za savršen prirodni izgled

Kada je u pitanju svakodnevna šminka za posao, školu ili fakultet najbolje je odabrati nenapadnu ili šminku u tzv. nude tonovima. Lagani make-up koji pruža licu prozračnost i svjež izgled naglasit će najljepše na svakoj ženi. Izgled lica na kojem su naglašene prirodnost i svježina spada među najljepše, ove sezone najtraženije, ali i najteže izazove […]

Ljepota i stil
19.09.2018.

Prikrivanje sijedih kod muškaraca

Nekada su se prve sijede vlasi gotovo redovito pojavljivale u tridesetima, no danas je sve više onih koji sijede primjećuju mnogo ranije. Mnogi muškarci kada tek počnu uočavati sijede vlasi toniraju ih gelovima ili sprejevima za sijede vlasi što je odlično rješenje. Kao i žene, i muškarci pojavu sijedih vlasi najprije doživljavaju kao znak starenja koji […]