lakše istraživanje svemira / Znanost kroz šalu: ovo je vjerojatno najbolje objašnjenje gravitacijskih valova

Nakon objašnjenja o naborima u prostoru, Greene je pojasnio razlog zbog kojih će se još lakše istražiti prostranstvo svemira

28.2.2016.
13:26
VOYO logo

Znanstvenici su 11. veljače obznanili povijesno otkriće gravitacijskih valova, koje je još prije 100 godina matematičkim putem predvidio Albert Einstein.

Vijest o radu stručnjaka iz laboratorija LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) obišla je svijet, no nisu svi upoznati sa značajem ovoga revolucionarnog otkrića za koje je sigurno rezervirana Nobelova nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki voditelj Stephen Colbert stoga je u svoju emisiju pozvao Briana Greena, američkog teorijskog fizičara i profesora sa Sveučilišta u Columbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon objašnjenja o naborima u prostoru, Greene je pojasnio razlog zbog kojih će se još lakše istražiti prostranstvo svemira.

"Svjetlost možemo blokirati, ali gravitaciju ne možemo. To znači da ona može doći do mjesta u svemiru do kojih svjetlost ne može. Koristeći gravitacijske talase moći ćemo još bolje istražiti na koji se način stvaraju crne rupe i kako se desio Veliki prasak", pojasnio je Greene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom puštanja sudara dvije crne rupe, koji je interpretacija registriranih gravitacijskih valova, voditelj se šaljivo zapitao: "Što je ovo? Je li Bog zapravo Duško Dugouško?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo