Završen sastanak trojke - Eštonove, Dačića i Tačija

Sutra se očekuju novi pregovori u Briselu

19.2.2013.
18:31
VOYO logo

U Briselu je za danas završen sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, a sutra se očekuje i nastavak pregovora.

Glavne teme dijaloga su institucije na severu Kosova i oficiri za vezu. Organizatori su predvideli da dijalog bude nastavljen i sutra ujutru ako do večeras ne bude dovoljno vremena za dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pre radnog ručka, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton odvojeno se sastala i sa Dačićem i sa Tačijem.

Tači se sastao sa Rikerom, Barozom i Van Rompejom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hašim Tači se sinoć susreo sa Filipom Rikerom, a jutros su ga primili predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik EU Herman van Rompej.

Posle razgovora sa Tačijem, Barozo se pridružio brojnim evropskim zvaničnicima izjavivši da je "ova nedelja ključna za dijalog Beograda i Prištine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovo je ključna godina, ali i ključna nedelja u ovoj godini - rekao je Barozo i izrazio očekivanje da će ova runda proteći u istom konstruktivnom duhu kao prethodne i da će dovesti do napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On je, međutim, zatražio od Tačija da se intenzivnije angažuje na sprovođenju reformi i borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da primeni preporuke Komisije u vezi sa viznom liberalizacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barozo je ocenio da Kosovo napreduje na evropskom putu “korak po korak”, uprkos činjenici da ga pet članica EU nisu priznale i da postoji realna šansa da u junu počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odgovarajući na pitanje o modalitetu za sever Kosova, što je glavna tema pete runde dijaloga, Hašim Tači je rekao da se rešenje mora tražiti u okvirima ustava Kosova. On je dodao i da je sever poseban u odnosu na druge delove Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- To pitanje ne može rešiti bez normalizacije odnosa sa Srbijom - rekao je on, prenosi Tanjug.

Tači je uoči dijaloga rekao da je svestan toga da je normalizacija odnosa sa Srbijom “nešto što duguje budućim generacijama” i istakao da je Kosovo sa svim drugim susedima u dobrim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić rekao je, uoči dolaska u Brisel, da Srbija neće pristati na ukidanje institucija na severu Kosova sve dok se ne bude našao način za formiranje zajednice autonomnih srpskih opština, kako je predviđeno Rezolucijom o Kosovu.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo