Vrata NATO-a moraju ostati otvorena i za Srbiju

26.5.2010.
0:05
VOYO logo

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Državama, u utorak je na Školi za napredne međunarodne studije (SAIS) sveučilišta John Hopkins u Washingtonu održala predavanje na temu Uloga Hrvatske u promicanju euro-atlantske perspektive jugoistočne Europe.

Izražavajući ponos i zadovoljstvo zbog ulaska Hrvatske u NATO savez 2009., čime je ostvaren jedan od od hrvatskih strateških ciljeva, Kosor je u govoru istaknula spremnost Hrvatske da "učini sve što je u njezinoj moći" kako bi i njezini susjedi u jugoistočnoj Europi dobili perspektivu ulaska u euroatlantsku zajednicu demokracija, u NATO i EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da se ta potpora susjedima "ne temelji na bilo kakvoj ideologiji, ponajmanje na propaloj ideologiji jugoslavenskoga povezivanja", niti je odraz osjećaja za političku korektnost u međunarodnim odnosima, već je ona "iskrena i trajna jer je temeljena i na hrvatskim nacionalnim interesima".

"Za Hrvatsku je važno imati stabilno i prosperitetno susjedstvo, te zajedno sa SAD-om i ostalim saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi pomoći jugoistočnoj Europi, svakoj pojedinoj zemlji u regiji, na putu prema EU i NATO", naglasila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom je kontekstu istakla snažno zalaganje Hrvatske da nakon Crne Gore i BiH bude primljena u Akcijski plan NATO-a za članstvo (MAP), o čemu je razgovarala s predsjednikom Barackom Obamom u Pragu.

Dodala je kako smatra da vrata NATO-a moraju ostati otvorena i za Srbiju, koja već sudjeluje u aktivnostima Jadranske povelje i može koristiti instrumente Partnerstva za mir. Hrvatska će, također, nastaviti podupirati euroatlantsku budućnost Kosova i Makedonije, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o važnosti snažnih transatlantskih odnosa i ulozi širenja NATO u istočnoj Europi za širenje područja mira i sigurnosti koji prati politička stabilnost, demokracija i gospodarski napredak, Kosor je govorila o promjenama koje je proces integracija potakao u Hrvatskoj.

"Proslavili smo prvu godišnjicu članstva u NATO-u i ušli smo u završnicu pregovora s Europskom unijom, a istovremeno ostajemo posvećeni ulozi promicatelja stabilnosti u jugoistočnoj Europi", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske je premijerka također govorila o sudjelovanju Hrvatske u operaciji NATO u Afganistanu, te u drugih 14 mirovnih misija diljem svijeta.

Ona istaknula i da Hrvatska prolazi kroz "do sada najrigoroznije pregovore za članstvo u EU" te da pokazuje spremnost i sposobnost u rješavanju svih obveza vezanih uz proces pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odala je priznanje SAD-u za "potporu politici hrvatske Vlade temeljenu na tri ključna stupa: završetak pregovora s EU, jačanje pravne države kroz beskompromisnu borbu protiv korupcije i odlučna implementacija Programa gospodarskog oporavka".

Predavanje premijerke Kosor privuklo je znatan interes studenata i profesora sveučilišta John Hopkins, predstavnika diplomatskog zbora, članova hrvatske zajednice u Washingtonu i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005250839006 arti-201005250047006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo