RIJEKA - USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv dvoje inspektora Porezne uprave, Mirjane Grijak (63) i Silva Jelenčića (57) te Vinke (68) i Mirka Cetinskog (68).

Tereti ih se zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.

Optužnicom se Grijak i Jelenčiću, inspektorima Porezne uprave, Područni ured Rijeka, stavlja na teret da su od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013. u Rijeci i Rovinju, na traženje Vinke i Mirka Cetinskog, tijekom nadzora koje su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda koje su im Cetinskijevi tijekom nadzora predavali.

Sukladno prethodnom dogovoru s bračnim parom Cetinski, okrivljeni porezni inspektori su, ne poduzimajući potrebne radnje radi provjere vjerodostojnosti izjava i isprava, nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju prihvatili kako bi prikazali da su izvori za njihovu imovinu dokazani i da ne postoji razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje, te su tako, na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode Vinke i Mirka Cetinskog prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1.055.000 USD i 460.000 DEM, navodi se u optužnici USKOK-a.

Podsjetimo, Vinka i Mirko Cetinski zbog ovog su slučaja uhićeni krajem srpnja prošle godine, a ranije su se suočili s optužbama da su poduzetnika Danka Končara prijevarom, kupujući za njega nekretnine u Istri, oštetili za oko 150 milijuna kuna.

Nakon što je 30. srpnja prošle godine ispitan u USKOK-u Mirko Cetinski je novinarima izjavio da ga se "po 17. put pita jedno te isto" te da on isto odgovara, tvrdeći da u ovom slučaju "nema apsolutno ničega". Istarskog državnog odvjetnika Eddyja Putignu pritom je prozvao da si na imenima Cetinskih želi stvoriti popularnost.

Par dana kasnije njegova je supruga poslala priopćenje u kojemu kaže da o optužbama što joj se stavljaju na teret dovoljno govori činjenica da im sudac istrage nije odredio istražni zatvor, iako je USKOK to tražio. (iPress/Hina)