NIJE ISTO / Talijani se raspisali o 'tornadu' na Jadranu. Meteorolog Ribarić: 'To su pijavice, evo koliko ih bude u Hrvatskoj'

Image
Foto: Saša Miljević/Pixsell

Na Jadranu se pijavice mogu javiti u bilo koje doba godine, no najčešće u kasno proljeće, ljeti i ujesen

8.5.2024.
14:35
Saša Miljević/Pixsell
VOYO logo

U samo nekoliko dana Talijani su snimili dvije pijavice, posljednju na području sjevernog Jadrana u utorak oko 13.30 sati. Formirala se u sjevernom Jadranu kod poluotoka Muggia, a prošlog se petka pijavica formirala i prešla preko područja Padove i Vicenze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski mediji redom su preonosili da se radi o "tornadima" i na prvu izazvali možda dodatan strah.

Meteorolog RTL-a Dorian Ribarić umiruje i kaže da to nisu tornada, nego pijavice i da nisu tako rijetke kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pijavica je manji atmosferski vrtlog relativno kratkog trajanja koji se javlja pri izrazito nestabilnoj atmosferi ispod olujnih oblaka, tj. kumulonimbusa. One mogu nastati iznad vodene površine, ali i nad kopnom. Ime tornado je rezervirano samo za one najjače kopnene pijavice razorne snage i djelovanja uz točno definirane pragove brzine vjetra. Morska pijavica je ona nastala iznad morske površine, a prijeđe li na kopno, duž svoje prilično uske i kratkotrajne putanje može uzrokovati velike štete. Na Jadranu se pijavice mogu javiti u bilo koje doba godine, no najčešće su u kasno proljeće, ljeti i ujesen. Najveća čestina je u kolovozu, a može ih biti i više istovremeno", naveo je Ribarić.

Image
SVE ČEŠĆI FENOMEN /

Pijavica na sjevernom Jadranu prestrašila stanovništvo: Objavljena snimka

Image
SVE ČEŠĆI FENOMEN /

Pijavica na sjevernom Jadranu prestrašila stanovništvo: Objavljena snimka

Pijavica je relativno rijetka, navodi Ribarić, ali uobičajena pojava na Jadranu za nevremena i prolaska frontalnih poremećaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihov broj godišnje može znatno varirati, ali prema znanstvenim radovima i Europskoj bazi opasnih vremenskih pojava (ESWD) može se procijeniti da ih se u Hrvatskoj pojavi barem 30 godišnje. Vjerojatno ih je i više, a zbog poboljšane tehnike praćenja i informiranja kao što su društveni mediji, tijekom vremena se očekuje i povećano bilježenje njihovog broja. Prostorno gledano, moguće su duž cijele naše obale, ali posebno se ističu zapadna obala Istre te okolice gradova Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika pa i područje oko Palagruže", navodi Ribarić.

Za pomoć kolegama s DHMZ-a za analizu i prognozu takvih događaja, pijavice se mogu prijaviti putem linka: Prijava Pijavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tornado prešao preko zgrade i samlio je kao od šale. Svi radnici u zgradi ostali živi!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo