Svatko je odgovoran za ono što čini i za ono što ne čini

17.4.2011.
15:01
VOYO logo

U Spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana komemoracija u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine, dan proboja zatočenika iz tog koncentracijskog logora. Na komemoraciji sudjeluju predsjednik Josipović, premijerka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić i drugi.

Na dan proboja 22. travnja 1945. u logoru se nalazilo 1.073 logoraša. U proboj ih je krenulo 600, a slobodu je ugledao samo 91 logoraš. Preostala 473 logoraša, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima. Istog dana počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj ih je preživjelo 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasenovac je danas upozorenje svim današnjim i budućim naraštajima da zlo rođeno iz mržnje nikada ne pobjeđuje. Suočen ovdje s razornom istinom da su pojedini pripadnici hrvatskog naroda bili u stanju počiniti najokrutnija nedjela u ime rasističke i fašističke ideologije, želim poručiti da je svatko od nas odgovoran za ono što čini, ali i za ono što ne čini", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

'Pavelićev režim je bio zlo'

Okupljenima se obratila i premijerka Jadranka Kosor, koja je kazala kako se nakon Drugog svjetskog rata mislilo da se takvo zlo ne može ponoviti, "no dogodio se Vukovar, Srebrenica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema opravdanja za zločine koji su se ovdje dogodili. Vlada i s ovog mjesta još jednom odbacije svaki oblik povijesnog revizioniozma. Pavelićev režim je bio zlo. Ljudi su ubijani samo zato što su bili drugi i drugačiji", naglasila je u svom govoru premijerka.

"Nikada istina o Jasenovcu ne smije biti umanjena ili zataškana. I danas ima pokušaja da se bez objektivne analize činjenica broj žrtava u Jasenovcu umanji ili da se poveća do nekih fantastičnih razmjera. Istina je najjače oružje. Istraživanju svega što se ovdje dogodilo sada možemo priči potpuno objektivno, ali moramo imati na umu da je ovdje bilo najstrašnije stratište ljudi, poprište osobnih, obiteljskih i narodnih tragedija", rekao je, uz ostalo, predsjednik RH Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201007260447006 arti-201007250037006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo