Najvažniji zadatak sada: Spriječiti izbijanje zaraznih bolesti!

23.5.2014.
17:56
VOYO logo

S obzirom na proglašenu opasnost od epidemija, u svrhu zaštite zdravlja ljudi i životinja i sprječavanja širenja uzročnika bolesti u područja izvan poplavljenog potrebno je provoditi preventivne mjere pojačane dezinfekcije koju organizira, provodi i nadzire veterinarska služba, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Sva vozila, osobe i pribor moraju biti dezinficirani prilikom izlaska iz poplavljenog područja odnosno povratka kroz kontrolne točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dezinfekcija vozila provodi se prskanjem kotača i vanjske površine vozila te prelazak vozila preko spužve natopljene dezinficijensom, a osobe se dezinficiraju presvlačenjem upotrijebljene jednokratne zaštitne odjeće i obuće, uranjanjem gumenih čizama u posude s dezinficijensom te dezinfekcijom ruku dezinfekcijskim sredstvom.

Treća žrtva poplava?

Kako je izvjestio Media Servis, na poplavljenim područjima u Slavoniji počela je sanacija, dok spasioci zbog zagađene vode ne izlaze iz čamaca. Informaciju o pronalasku treće žrtve poplava policija nije mogla potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovom trenutku, ako je to i točno, nažalost dosad sam ja bio u prilici da to potvrđujem. No radije bih se suzdržao dok ne dobijemo službeno sve od policijske uprave. Informacija i ono što sam i ja čuo se odnosi prije svega na sve žrtve u onome prvom naletu koji se dogodio”, rekao je ministar policije Ranko Ostojić.

Potvrde nema ni u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dosad se često ispostavilo da su te informacije bile dezinformacije. Tako da još uvijek ne možemo potvrditi da smo našli bilo kakvo tijelo”, rekao nam je glasnogovornik Domagoj Džigumović.

Počela sanacija nasipa u Rajevu selu

Nakon što je Sava nakon tjedan dana duž toka pala za dva metra na županjskom području počela je sanacija nasipa u Rajevu selu. Trebala bi potrajati nekoliko dana. Voda se polako povlači iz potopljenih sela, kaže načelnik Državnog stožera za zaštitu i spašavanje Nikola Gaća. U Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašena je opasnost od epidemija, pa spasioci djeluju isključivo iz čamaca. U sanaciji terena za koji još nisu precizirani rokovi, trenutno je prioritet organizirati zbrinjavanje otpada, poručio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Određena su odlagališta u okruženju koja su spremna prihvatiti te vrste otpada. Izradit će se smjernice za građane, komunalna poduzeća i lokalne jedinice kako razvrstati elektroničke uređaje, biomasu, glomazni otpad”, naveo je.

Milanović: Moramo biti vrlo čisti i uredni

Ugroženu Gunju nakon državnog stožera u Županji danas je obišao premijer Milanović. Poručio je da Vlada neće propustiti priliku da se iz EU fondova, koji su i hrvatski, iskoristi svaki euro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ali tu moramo biti vrlo čisti i uredni. Odgovornost je u ovom trenutku na nama. Dakle, možemo dobiti eventualno naknadu onoga što potrošimo, a moramo početi trošiti i raditi odmah. Dakle, u roku od nekoliko tjedana i naravno aplicirati za ono što je realno. A to ćemo vidjeti. Dakle, obećanja ne mogu davati”, rekao je Milanović.

Na istoku Slavonije sada je prioritet sprečavanje zaraze, posebice zaprašivanje komaraca u cijeloj regiji, poručila je nakon posjeta Cerni i Gunji s potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić europska povjerenica Kristalina Georgieva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo što smo vidjeli je strašna tragedija. Trebat će vremena za borbu s njom. Ali isto tako vidjeli smo iznimnu mobilizaciju”, rezimirala je dojmove povjerenica Europske komisije za humanitarnu pomoć i odgovor na krizne situacije.

'Hvala svim Hrvatima!'

U djelovanje s obje strane granice uz europske snage uključit će i hrvatske zrakoplove, najavila je. Ranije danas Georgieva je nakon susreta s predsjednikom Josipovićem zahvalila Hrvatskoj na pomoći BiH i Srbiji. Zahvaljujući solidarnosti i ostalih 18 EU članica koje su stigle u pomoć stradalima, kako je rekla, Unija može ljudima reći:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Niste sami. Hvala svim Hrvatima.”

Na brodsko-posavskom području zbog šteta je proglašena elementarna nepogoda. Nadaju se tome i u Pounju nakon što se Una povukla u korito. U Kostajnici nakon prve sanacije terena rade na dezinfekciji cesta i kuća. Crveni križ i županija osigurali su isušivače i situacija je pod kontrolom, rekao je MS-u gradonačelnik Tomislav Paunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost, mi smo na svojevrstan način zanemareni. Očekujemo da će županija proglasiti elementarnu nepogodu. Uputio sam takav zahtjev jer procjenjujemo da su štete negdje više od 1,5 milijun kuna samo na objektima. A u poljoprivredi je iznos negdje do milijun kuna”, rekao je Paunović.

Samo u Kostajnici poplava je ugrozila 200-ak domaćinstava, a na cijelom području od Dubice do Dvora još desetke. Štete su popisali, a osim naknade, rado bi u Pounju vidjeli nekog iz Vlade zbog dogovora oko financiranja nastavka sanacije deponija otpada Rosulje. Lokalne vlasti za to nemaju novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo