VREMENSKA PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ / S krajem rujna stiže ugodno iznenađenje! Ulazak u novi tjedan i listopad vraća osmijeh na lice

Dakle, zadnji rujanski i prvi listopadski dan proteći će uz južinu, ali nakon toga...

28.9.2019.
20:27
VOYO logo

Zadnji su rujanski dani. Hrvatska je danas vidjela i maglu, i sunce, a bome i sive oblake s kišom. Ipak, sutra će je biti manje nego danas!

Naime, oslabljena fronta koja je odnijela ove oblake i kišu na zapad zemlje odmaknut će već sutra dalje od naših krajeva. Dominirat će ponovno anticiklona, polje povišenog tlaka zraka. Međutim, zbog toplog i vlažnog zraka koji će pristizati s jugozapada, neće biti sasvim stabilno. U takvim će okolnostima i sutra prijepodne u zapadnijim predjelima biti oblačnije nego na istoku i jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je najveća vjerojatnost za slabu kišu ili poneki pljusak na sjevernom Jadranu, uglavnom na Kvarneru. U kopnenoj unutrašnjosti mjestimice će vidljivost smanjivati magla na manje od jednog kilometra. Najniža će temperatura biti slična današnjoj, od 11 do 14, duž obale oko 18 stupnjeva. U Dalmaciji će puhati burin, na sjevernom Jadranu slabo jugo.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj više sunčanih razdoblja nego prijepodne. Postoji mala vjetrojatnost za ponekipljusak, uglavnom uz samu granicu sa Slovenijom i u Međimurju. Bit će toplije nego danas, oko 26 stupnjeva, ali i vjetrovitije. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice do pretežno sunčano i toplo, na krajnjem istoku i vruće. Temperatura će porasti do 27 stupnjeva. Puhat će slab jugozapadnjak koji će prema večeri u zapadnijim predjelima jačati na umjeren.

Na srednjem i južnom Jadranu pretežno sunčano i toplo uz temperaturu oko 26 stupnjeva. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. U unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i pojačan. Na sjevernom Jadranu i gorju djelimice sunčano. Oko Rijeke, u unutrašnjosti Istre i Gorskom kotaru može biti i ponekog grmljavinskog pljuska. Uz obalu će puhati uglavnom slab jugozapadnjak i jugo, a u gorju jak jugozapadnjak s udarima lokalno jačim od 65 kilometara na sat. Temperatura slična ili malo viša od današnje, od 20 do 24 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sredine idućeg tjedna promjenjivo oblačno uz povremenu kišu u gorju, ali i dosta sunčanih razdoblja. Nakon jakog jugozapadnjaka, u srijedu stiže izgledna promjena vremena uz grmljavinske pljuskove i zahladnjenje uz sjeverac. U ponedjeljak i u Dalmaciji oblačnije uz mogućnost za povremenu, ali slabu kišu i jugo. Nakon stabilnijeg utorka, od srijede sve češća kiša, mogući su lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina. Izgledna je i olujna bura i zahladnjenje.

Dakle, zadnji rujanski i prvi listopadski dan proteći će uz južinu - dakle, ugodno i toplo vrijeme uz promjenjivu naoblaku i južni vjetar. Bit će to predznak izraženije, ali kratkotrajne promjene vremena koja stiže u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo