svečana sjednica sabora / Reiner pozvao na zajedništvo, svečanost bez Karamarka, Milanovića i ostalih bivših premijera

Svečanom sjednicom predsjedavao je potpredsjednik Sabora Ante Sanader

30.5.2016.
10:31
VOYO logo

ZAGREB - U podne je održana svečana sjednica Hrvatskoga sabora u prigodi obilježavanja 30. svibnja - Dana Hrvatskoga sabora.

Image

Hrvatski sabor svečanom sjednicom obilježio svoj Dan

Image

Hrvatski sabor svečanom sjednicom obilježio svoj Dan

Svečanom sjednicom predsjedao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, a uzvanicima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiner je pozvao zastupnike, ali i sve građane da potiču zajedništvo i da se ne dijele po bilo kojim "crtama razdjelnicama".

"Umjesto podjela pozivam svoje kolege zastupnike, ali i sve hrvatske građane da potiču i podržavaju zajedništvo jer se u teškim vremenima mudri, odgovorni i dobronamjerni drže zajedno, a ne dijele se po bilo kojim objektivno postojećim ili samo zbog dnevne politike i zbog sitnih trenutačnih interesa izmišljenim crtama razdjelnicama", istaknuo je Reiner na svečanoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je bio i ostao čuvar hrvatske državnosti. Poželimo mu i da zauvijek ostane štit demokratskih sloboda i prava, pozvao je Reiner te svim hrvatskim građanima čestitao Dan Hrvatskog sabora, dan parlamentarne demokracije!

Svečanoj sjednici nazočili su brojni uglednici, cjelokupan državni vrh, osim prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ). Nije bilo ni šefa oporbe Zorana Milanovića (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S popisom uzvanika nije se složila bivša premijerka Jadranka Kosor koja je na Twitteru negodovala što na svečanu sjednicu nisu pozvani i bivši premijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prije 26 godina, 30. svibnja, nakon prvih demokratskih izbora, na Trgu svetog Marka okupili su se izabrani zastupnici i konstituiran je Sabor, taj dan smatra se rođendanom moderne hrvatske demokracije. Tog povijesnog dana, počelo je novo razdoblje za hrvatski narod i građane Hrvatske.

Konstituiranje modernog Sabora s oduševljem se pratilo diljem Hrvatske, na Markovu trgu okupilo se mnoštvo građana pozdravljajući pobjedu demokracije i pad polustoljetnog komunističkog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjerljivu većinu u prvom, povijesnom sazivu Sabora, imala je HDZ na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. U tri saborska vijeća – društveno političkom, vijeću općina i udruženog rada, osvojila je 205, od 351 zastupničkog mjesta. Druga po snazi bila je SKH-SDP Ivice Račana (107), a treća koalicija Narodnog sporazuma nekadašnjih hrvatskih proljećara Savke Dabčević Kučar i Mike Tripala (21).

Za prvog predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan, za predsjednika Predsjedništva tada još SR Hrvatske dr. Tuđman, a za predsjednika Izvršnog vijeća, dakle republičke vlade, Stjepan Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor, koji je stoljećima čuvao hrvatsku državnost, od tog 30. svibnja postaje mjesto donošenja presudnih odluka kojima se određivala budućnost Hrvatske - Božićnog ustava, Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatska, te odluke o raskidu državno-pravnih veza s bivšom SFRJ.

Dan Hrvatskog sabora danas ima status spomendana, no nije uvijek bilo tako. Do 2001. godine 30. svibnja slavio se Dan državnosti i bio je državni blagdan. Te godine, tadašnja saborska većina stranaka šestorke (SDP, HSS, HNS, IDS, LS, HSLS) promjenila je kalendar blagdana, pa je 30. svibnja postao tek spomendan Dan Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo