Policija ga 'izbrisala' iz svih mogućih evidencija

Kad je prije oko mjesec i pol krenuo u policiju obnoviti isteklu osobnu iskaznicu, 38-godišnji B.R. ustanovio je kako ga je policija prije dvije godine odjavila s adrese stanovanja.

30.5.2011.
11:37
VOYO logo

Nije mogao izvaditi osobnu iskaznicu, niti produljiti putovnicu ni vozačku dozvolu, a blokirani su mu i planovi za dobivanje stambenog kredita, pišeJutarnji list.

Početkom svibnja problem je riješen, policija ga je pristala prijaviti na istoj adresi s koje su ga prije dvije godine odjavili. No, ostaje činjenica da ga je sustav dvije godine tretirao kao – beskućnika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljen kod oca

B.R. živi u zagrebačkom naselju Maksimir kao podstanar, a prijavljen je na adresi svog oca na Borongaju.

"Policija me, barem su mi tako rekli, prije dvije godine tražila na toj adresi da mi uruče sudski poziv. Kako me nisu zatekli, izbrisan sam iz evidencije i kao takav više ne postojim", objasnio je B.R.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjednima je obilazio policijske postaje i urede, no nitko nije mogao riješiti njegov problem.

"Došao sam s ocem na policiju da me ponovno prijavi kod sebe, no tamo mi je rečeno da to nije moguće jer policija mora provesti izvid. Pristali smo. Bio sam na poslu kada mi je majka javila da me policija tražila i da su ustanovili da me nema", objašnjava začarani birokratski krug B.R.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće beskućnika

Razlog nastanku ovakvih slučajeva je novi Zakon o prebivalištu, koji policiji omogućava da izbriše s adrese stanovanja osobu za koju se ustanovi da ne živi na prijavljenoj adresi. Zakon pritom nije definirao mehanizam provjere.

Hrvatska bi se tako mogla, ne riješi li se taj problem, suočiti s velikim brojem "beskućnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo