KATASTROFALNO STANJE / Plućni bolesnici u bolnici na Jordanovcu na plus 30 stupnjeva: država za klima uređaje nema novca

'Pacijenti se česti žale na uvjete u kojima borave kao pacijenti i bolesnici. Samo liječenje ovisi i o infrastrukturi', kaže predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata.

28.6.2017.
22:20
VOYO logo

Infrastruktura se ondje nije mijenjala godinama, pa tako ni sporna klimatizacija. Iz bolnice kažu da su svjesni problema te da će do kraja idućeg tjedna klime popraviti.  Na odjelu pulmologije ovdje na Jordanovcu teško se diše. I to ne samo zbog problema s dišnim sustavnom, nego i s klima uređajima i s vrućinom. Naime, klima uređaji na odjelu nisu u funkciji.

Danijelin otac s teškom upalom pluća leži na tom odjelu. Njegov poziv iz bolnice sledio ju je!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao mi je ne moraš više dolaziti jer mene više neće biti, poslijepodne. Zbog vrućine", ispričala je Danijela Azenić.

Danijeli je nepojmljivo da se njezin otac i drugi bolesnici na plus 30 stupnjeva guše i kašlju. O tome je pisala i ravnatelju KBC-a Rebro pod čijom je Jordanovac ingerencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti su takvi da je u sobama još viša temperatura nego što je vani, a znamo kolika je temperatura vani, 34, 35 stupnjeva. U sobi nema klimatizacije. Jedino ventilatori koje si pacijenti sami donesu, ako si donesu i ako im tko ima donijeti. To su uglavnom više manje teški bolesnici.Leže na plahtama ispod kojih su najlonske plahte i oni su svi mokri i svi jedva dišu isto tako i osoblje", opisuje stanje Danijela Azenić.
Na ostalim je odjelima bolja situacija, klima ne radi samo na trećem katu - kažu pacijenti jordanovca.

S obzirom da niti država niti bolnica nemaju novca riješiti ovaj problem, ravnatelj KBC-a poseguno je za donacijama od privatnih tvrtki kako bi im pomogle i nabavile nove uređaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna započeli smo postupak osiguravanja sredstava i pripreme izvedbenog projekta zamjene starih klima komora novima. Prema dogovoru s izvođačima radova vjerujemo da će cjelovita zamjena klima komora biti izvršena kroz ovaj i prvu polovicu idućeg tjedna. 

U mnogim bolnicama situacija je slična, kažu u Udruzi za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje u našim bolnicama je dosta loše. Kako u kojoj naravno, imamo dosta velike razlike među bolnicama. Pacijenti se česti žale na uvjete u kojima borave kao pacijenti i bolesnici. Samo liječenje ovisi i o infrastrukturi", kaže Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata. A infrastruktura se u nekim bolnicama nije obnavljala više od 40 godina.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo