Platite 140.000 kuna i dobit ćete surogat majku u Indiji

Sve je više parova koji žarko žele postati roditelji, a kojima pokušaji umjetne oplodnje ili pak proces posvajanja nisu rezultirali uspjehom.

26.4.2010.
12:42
VOYO logo

Primjerice, Indija je komercijalno surogatstvo legalizirala 2002. godine, pa je do danas ta industrija dosegla vrijednost od pola milijarde dolara. Indijci su, za razliku od npr. Amerikanaca, maksimalno pojednostavili papirologiju, a postupak je omogućen i homoseksualnim parovima, pa sada čak 40 posto klijenata čine upravo oni. Proces dobijanja surogat majke kod njih, primjerice, košta oko 140.000 kuna!

Kako je istražio Jutarnji list, za surogat majku u Indiji par bi prvo trebao platiti 6.500 kuna za ulazak u proceduru, a taj novac u slučaju odustajanja nije moguće dobiti natrag. Za postupak oplođivanja treba platiti više od 16 tisuća kuna, i taj se novac također ne vraća. Ako je oplodnja uspjela i kod surogat majke se potvrdi trudnoća, u roku od sedam dana treba platiti gotovo 49 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni taj novac ne može se dobiti natrag, a važna je i napomena što se događa s vašim novcem u slučaju spontanih pobačaja: ako žena pobaci u prvom ili drugom tromjesečju, što ste platili, platili ste i ne morate više ništa, no ako pobaci u trećem tromjesečju, dužni ste platiti sve. Također, ako su u pitanju blizanci, doplaćujete još osam tisuća kuna, piše Jutarnji.

Za trudničin smještaj u Kući surogat majki, gdje su osigurani čisti i higijenski uvjeti života te kuharice i spremačice, treba doplatiti još 10 tisuća kuna, a socijalni radnik surogat majke košta jednako. Također, unutar sedam dana od potvrde trudnoće trebat će iskeširati još 5.400 kuna za medicinsku brigu o trudnici, poput ultrazvuka, a isti iznos platit ćete bolnici koja će eventualno morati operirati trudnicu zbog višeplodne trudnoće. Taj će novac biti vraćen u slučaju da za operacijom nema potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovima još nema kraja: po "fetusu viška" treba doplatiti tisuću kuna.

Ako je trudnoća protekla kako treba, za troškove poroda plaća se još 10 tisuća kuna, a u slučaju smrti rodilje par mora jednokratno uplatiti više od 100 tisuća kuna njezinoj obitelji. U slučaju izvanmaternične trudnoće plaća se 8.000 kuna, a i troškovi povećanja plodnosti genetske majke koštaju od 10 do 13 tisuća kuna, ovisno o zdravlju žene i njezinoj dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavki nadoplate ima napretek: ako želite pratiti što se događa sa ženom koja vam je donirala svoju jajnu stanicu (u slučaju kada se jajna stanica ne može uzeti od žene koja želi dijete, a to se plaća još 21 tisuću kuna) ili surogat majkom, indijske klinike traže dodatnih 2.700 kuna, piše Jutarnji.

Indijci su se pobrinuli i za moguće pravne komplikacije: na usluzi vam je menadžer koji može pomoći oko izrade putovnice za dijete, viza i slično, a u slučaju da matična zemlja roditelja ne priznaje da je dijete njihovo, može se platiti DNK test koji košta oko 9.700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anonimna sugovornica za Jutarnji list je otkrila kako se nakon brojnih pokušaja da dobije dijete odlučila za surogat majčinstvo. Njena sestrična pristala je biti surogat majka, a sad se svi troje spremaju na put u Ukrajinu.

"Upravo smo usred postupka u ukrajinskoj klinici New Life u Kijevu. Nakon šest mjeseci kontaktiranja i procjena odobrili su nam zahtjev, moj muž će dati spermu, ja jajašca, sestrična će roditi. Koštat će nas 27 tisuća eura, u to je uključena i hrvatska odvjetnica koja će cijelo vrijeme biti prisutna kako bismo nakon rođenja uspjeli posvojiti to naše dijete", kaže sugovornica. Prema hrvatskom zakonodavstvu, koje u ovom pitanju ima temelje još iz vremena kada se nije znalo što je jajna stanica, majka je ona žena koja dijete rodi, pa je potrebna i odvjetnica koja će cijelu stvar 'legalizirati'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003240129006 arti-201003250059006 arti-201003250778006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo