PROPAGANDOM PROTIV KATASTROFE / Pogodi li nas i smak svijeta, Plenković i kompanija će i dalje prikazivati spotove o nevjerojatnim uspjesima svoje vlade

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Umjesto učinkovitog državnog sustava upozorenja, zaštite i uklanjanja/ublažavanja posljedica prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda mi imamo samo sustav (ne)učinkovite propagande, srčane volontere i građansku solidarnost. I ponovno se moramo pitati što će nama i čemu/komu služi ovakva država. Jer da nas sutra pogodi i smak svijeta, Plenković i kompanija bi nam i dalje prikazivali propagandne spotove i pričali bajke o nevjerojatnim uspjesima svoje vlade.

27.7.2023.
20:00
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Zbog zagrijavanja planeta i pratećih katastrofalnih klimatskih promjena neki od vodećih mislilaca današnjice smatraju kako smo ušli u Doba istrebljenja, odnosno u njegovu prvu fazu pirocen, doba vatre koje prijeti opstanku ljudske vrste i svih živih bića na Zemlji. Upravo ovih dana stižu i apokaliptična znanstvena predviđanja da bi sustav Golfske struje mogao kolabirati već 2025 godine. Iako se takve prognoze uistinu čine previše katastrofične, s obzirom na poludjele vremenske prilike i temperature zraka, mora i oceana kojima svjedočimo, teško je prema njima ostati ravnodušan, Pogotovo ako živite u Hrvatskoj, zemlji u kojoj se državni odgovor na elementarne nepogode i katastrofe svodi na krilaticu „Snađi se, druže“.

Osam dana je prošlo otkad je Zagreb i Slavoniju poharalo dosad neviđeno olujno nevrijeme, a mnoge su kuće i stambene zgrade i dalje bez krovova, tisuće ljudi od Kutine do Slavonije još uvijek nemaju struje. Kao i u svim ranijim slučajevima ponovno svjedočimo katastrofalnom odgovoru državnog sustava na prirodne nepogode i katastrofe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TUŽNA PRIČA IZ SLAVONIJE /

Nevrijeme mu je uništilo sve, a posljednji udarac zadao mu je predsjednik općinskog vijeća: 'Dva puta me udario šakom u glavu, puknuo je nos'

Image
TUŽNA PRIČA IZ SLAVONIJE /

Nevrijeme mu je uništilo sve, a posljednji udarac zadao mu je predsjednik općinskog vijeća: 'Dva puta me udario šakom u glavu, puknuo je nos'

Na sustav se ne može računati

Ponovno se prva pomoć stradalima svodi na volontersku solidarnost sugrađana, umjesto da na djelu vidimo organizirani sustav na koji se može računati. Kad se kod nas dogodi katastrofa, bio to potres, poplava ili snažno olujno nevrijeme jedino na što se ne može računati jest brzi i učinkoviti odgovor državnih institucija.

Vojska nije ovaj put pomagala Zagrebu, a u Slavoniju je stigla tek tri dana nakon oluje. Sustav civilne zaštite gotovo je u potpunosti zakazao. Prvo nas nisu na vrijeme obavijestili kakva se katastrofa sprema, premda su imali jasno upozorenje Državnog meteorološkog zavoda. Nikome u Ravnateljstvu civilne zaštite niti ikome u Vladi RH do danas nije palo na pamet aktivirati robne zalihe i na teren poslati građevinski materijal i agregate. Da jest, tone mesa koje Slavonci ovih dana bacaju u smeće bile bi spašene i većina onih koji su još uvijek bez struje ne bi se morali suočavati sa životom bez električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, doslovno jednim potezom pera mogla su biti spašena domaćinstva na istoku zemlje čije domaćine ovih dana gledamo nemoćne i u suzama baš kao nedavno stanovnike poplavljene Hrvatske Kostajnice, Obrovca ili Karlovca. A nije tako moralo biti.

Pitanje robnih zaliha

Naime, na strateškim robnim zalihama trebali bi biti i agregati i građevinski materijal i stambeni kontejneri i šatori sad potrebni Slavoniji, koji se i čuvaju upravo za ovakve izvanredne situacije. Robne se zalihe stvaraju kako bi zajamčila osnovna opskrba stanovništva u slučaju rata ili velikih prirodnih nepogoda i katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je vjerovati Izvješću o stanju i upravljanju robnim zalihama, u 2022. povećala se vrijednost robnih zaliha u gotovo svim segmentima. Država bi u ovom trenutku trebala raspolagati, primjerice, zalihama eurodizela (9,7 milijuna litara) i eurosupera 95 (5,5 milijuna litara), s 95 višenamjenskih cisterni za prijevoz vode, 139 pumpi za vodu i 46 agregat, 1153 kontejnera, više od 32 tisuće vreća za spavanje i poljskih ležajeva. Ako je sve na broju, zašto ništa osim jednog jedinog kontejnera koji je danas stigao u Slavoniju, još uvijek nije poslano u Slavoniju ili iskorišteno i u Zagrebu? Isto se događalo i nakon katastrofalnih zagrebačkih i petrinjskih potresa.

I zašto se uopće pitamo je li sve na broju? Pa zato što se već 30 godina strateške robne zalihe besramno pljačkaju - nije bilo vlade u kojoj nisu zabilježene krađe robnih zaliha, a šteta se mjerila u milijardama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se čeka?

Ministar gospodarstva Davor Filipović i njegov državni tajnik Ivo Milatić, pa čak i premijer Andrej Plenković već su trebali reagirati i aktivirati robne zalihe kad to već nije učinilo Ravnateljstvo civilne zaštite, odnosno ravnatelj Damir Trut koji čak ni ne prati razinu upozorenja na opasnost od prirodnih katastrofa i nepogoda. Kad se vidjelo da i vojska ovaj put kasni s pomoći stradalima u Slavoniji, ministar obrane Mario Banožić dao je da se snimi patetični propagandni spot „Hrvatska vojska uz Slavoniju“, koji vrijeđa zdrav razum, a vojsku politički zloupotrebljava.

I prije tog spota i nakon njega, bolnice na istoku zemlje pune se ljudima koji sami pokušavaju sanirati štetu i popravljati krovove; tone hrane trunu, a ljudima u kućanstvima bez struje onemogućen je dostojanstven život. Umjesto učinkovitog državnog sustava upozorenja, zaštite i uklanjanja/ublažavanja posljedica prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda mi imamo samo sustav (ne)učinkovite propagande, srčane volontere i građansku solidarnost. I ponovno se moramo pitati što će nama i čemu/kome služi ovakva država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na nezaustavljive klimatske promjene i doista katastrofične prognoze, to ćemo si pitanje očito morati sve češće postavljati. Jer da nas sutra pogodi i smak svijeta, Plenković i kompanija bi nam i dalje prikazivali propagandne spotove i pričali bajke o nevjerojatnim uspjesima svoje vlade.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Sedam dana je prošlo od oluje, ne mogu se još pomiriti da mi kuće nema. Izgubili smo sve'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču