Jandroković za RTL Direkt: / 'Ovo je veliki problem za međunarodni ugled Slovenije, sve što sada čine su potezi očajnika!'

"Podsjećam sve one koji danas kritiziraju, da nije bilo tog sporazuma, Hrvatska ne bi ušla u Europsku Uniju i bili bi u jednoj vrlo nezavidnoj geopolitičkoj i geostrateškoj poziciji", rekao je Jandroković

27.7.2015.
22:43
VOYO logo

Nakon što se hrvatski državni vrh jednoglasno odlučio za izlazak iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, iz susjedne su države stigle brojne reakcije, iz kojih se u prvi plan izdvaja ona premijera Mire Cerara, koji je prozvao Hrvatsku zbog 'netolerantnog postupanja' u nastaloj situaciji. 

Gost RTL Direkta je glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tolerantno rješavanje zapleta moguće? /

Cerar pisao Milanoviću, Arbitražni sud pritisnuo Slovence, Erjavec ne daje ostavku

Image
tolerantno rješavanje zapleta moguće? /

Cerar pisao Milanoviću, Arbitražni sud pritisnuo Slovence, Erjavec ne daje ostavku

Dogovor je pao. Svi su jedinstveni da se izađe iz arbitraže, zašto je HDZ podržao izlazak uz arbitražnog sporazuma?

"Pa HDZ je inicijator toga zaključka, podsjećam, kada se dogodila ova sporna situacija, tražili smo da se Hrvatska bezuvjetno povuče iz sporazuma i da se on suspendira. Povreda koja je došla sa slovenske strane toliko je teška da je nastavak rada arbitražnog sporazuma jednostavno nevjerodostojan i nemoguć. Tražili smo i sastanak čelnika parlamentarnih stranaka što se danas i dogodilo. Zaključak je takav da bi se Hrvatski sabor na sjednici u srijedu trebao obvezati na izlazak iz arbitražnog sporazuma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Slovenije pozivaju na razum, a slovenski premijer tvrdi da Hrvatska to ne može učiniti?

"Hrvatska će to sigurno moći napraviti, jer Slovenija joj nije ostavila izbora. Ne znam ni za jedan slučaj gdje se na ovakav način zloupotrijebila institucija arbitražnog suda, i ovo je veliki problem za međunarodni ugled Slovenije, sve što sada čine su ustvari potezi očajnika." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li problem samo u nedopuštenom kontaktu i nekom lobiranju ili općenito u sporazumu. Vi ste bili ministar vanjskih poslova u trenutku prihvaćanja sporazuma, a mnogi kritičari su rekli da je taj sporazum bio loš za Hrvatsku? 

"On nije bio loš za Hrvatsku, bio je to rezultat kompromisa, podsjećam sve one koji danas kritiziraju, da nije bilo tog sporazuma, Hrvatska ne bi ušla u Europsku Uniju i bili bi u jednoj vrlo nezavidnoj geopolitičkoj i geostrateškoj poziciji. Slovenija je uvjetovala da se rješenje graničnog pitanja postavi kao dio pregovora, mi smo to odbijali, no članice EU-a nisu imale snage da dovoljno pritisnu Sloveniju kako bi ona odustala od tog uvjeta. Temelj ovog sporazuma bilo je međunarodno pravo, što je bilo dobro. Čini mi se da se sve ovo dogodilo jer su Slovenci uvidjeli da im međunarodno pravo baš i ne ide na ruku zbog čega su posegnuli za drugim sredstvima, od lobiranja kod sudaca, umetanja određenih dokumenata u postupak naknadno i ostalih stvari." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećate li sada na kraju ipak neko olakšanje što taj sporazum odlazi u povijest?

"Ne bih rekao olakšanje, granično pitanje nije trebalo biti rješavano na ovakav način, niti biti dio pregovaračkog postupka. Slovenija je u ono vrijeme ucijenila Hrvatsku, doživjeli su tada vrlo oštru reakciju međunarodne zajednice, tako da ovdje ima određene pravde, ali to nije presudno. Presudno je da je Slovenija prekršila dobre običaje i pravo i to je glavni razlog istupanje Hrvatske iz sporazuma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo