TAKO JE GOVORIO PREMIJER / Novinar razotkrio stvarno značenje Plenkovićevih izlizanih fraza: I politički neuki Hrvati sad će ga bolje razumjet

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ako premijer čuva leđa ministru, znači da bi svojim infomacijama mogao naštetiti njemu, a pod reforme misli dizanje poreza

26.12.2023.
18:13
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Kako bi bolje razumijeli jezik HDZ-a, Mario Klečak je za Dubrovački dnevnik složio nešto što je nazvao "Frazeološki politički rječnik HDZ-a" kako bi i politički neuki Hrvati u budućnosti mogli znati što nas čeka samo slušajući njihove izjave.

Evo "prijevoda" premijerovih izjava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada kaže da "Vlada ima jasnu strategiju", zapravo misli da će za svaki loš potez optužit prethodnu vlast. Pod "Zgrožen sam ovim optužbama" je zgrožen, ali saznanjem javnosti, a za "velike ozbiljne optužbe" već je odlučio koga će okriviti. Kada su optužbe "smiješne", onda je totalno kriv. Za "gnjusnu, notornu i zlonamjernu laž" priznaje da se krađa dogodila baš tako.

Kada "nema komentara", iznenađen je jakim dokazima. "Neka institucije rade svoj posao", samo promijenite glagol raditi u zataškavati, a posao u afere. Kada čujete da je vrijeme za reforme, očekujte dizanje poreza. "Očekujemo značajan priljev stranog kapitala" , stiže novi kredit od Amerikanaca. Uspješni poslovni kolege uglavnom su ratni profiteri. A kada značajno uštede, nisu našli nikakav osobni interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako premijer čuva leđa ministru, znači da bi svojim infomacijama mogao naštetiti njemu.

Image
NI NA SAM BOŽIĆ SE NIJE SUZDRŽAO /

Kako je Milanović Plenkoviću ukrao Božić: 'Bit će vremena da to komentiramo'

Image
NI NA SAM BOŽIĆ SE NIJE SUZDRŽAO /

Kako je Milanović Plenkoviću ukrao Božić: 'Bit će vremena da to komentiramo'

A na nižim razinama napadaju krave

"Toliko o visokoj politici. Na nešto nižim razinama, odjeknulo je uhićenje predsjednika HDZ-a Karlobag radi sumnje da je otrovo hranu kravama na nekoj farmi, konkurentima svojega OPG-a. Nakon što je zatvoren na mjesec dana, trovač krava, koji je i prije bio osuđen na godinu zatvora uz rok kušnje od pet godina, javio se i časni sud HDZ-a. Ima i to!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno će mu stavit u mirovanje članski status. Vjerojatno ovisi o zdravstvenom stanju krava.

Eto, a za nekadašnje kletve: dabogda susjedu krepala krava, mislili smo da nisu ni kršćanske ni ljudske. A 'ko će danas nekome poželjet da mu crkne krava? Možda televizija, klima, frižider, mašina za robu. A i to rijetko. Danas, umjesto kletvi koje rijetko uvažava umoljeni Stvoritelj, tek tu i tamo nekome probuše gume, a u najgorem slučaju miniraju cijelo auto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući izvrsnom radu i spasonosnim mjerama ministrice poljoprivrede, koju je pohvalio i Bruxelles, premijer je osobno objavio u kojim dijelovima zemlje će se, od idućeg tjedna, dopuštat svinjokolja po kućama. Sve je to dokaz ispravne politike Vlade u borbi s afričkom svinjskom kugom. Neki traktoraši tvrde da je u Bruxelles odaslana pošiljka domaćih čvaraka, kulena i pršuta, što je navodno udobrovoljilo tamošnje povjerenstvo za klanje po dvorištima. Nije potvrđeno; pošto kupio, po to i prodo.

Novi ministar gospodarstva već je odabran. Najgorljivijeg branitelja lika i djela voljenog vođe i šefa stranke u Saboru, prema navodima oporbe, ne bi se posramio ni drug Tito, a kamoli ostali niže rangirani drugovi. Gospodarstvo će vodit pravnik, koji je uz to još i uzoran sportaš, besprijekorne tjelesne građe, a svoje vlastito mišljenje formira slušajući šefove televizijske nastupe. Modno je osviješten, čak nosi i markirane torbice, pa se špekulira kako bi njegov savjetnik mogo postat Gospar Grubnić, modni mačak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvanula stranica - Ministromat

Nakon zadnje smjene ministra gospodarstva, na društvenim mrežama se vode rasprave o tome kako bi 'ko, (da je na mjestu našeg premijera), izabro prave kandidate. Jednog jutra je osvanula stranica naziva - Ministromat. Postupak je jednostavan. Zainteresirani koji bi jednog dana i sami htjeli postat ministar ili ministrica, samo trebaju preuzet redni broj, kako bi ih premijer razmotrio za tu poziciju, piše na stranici. Jedini uvjet bi bio - plaćena članarina. Po statutu, "ko nije platio partijsku članarinu, nema pravo ni da krade". Stranica je imala veliku posjećenost. Već se prijavilo 2740 kandidata, a jedan od njih, pod izvrsnim rednim brojem 5, već je objavio oglas da svoj broj ustupa za 200 tisuća eura.

Srpska oporba inače kopira našu, koja se, po cijenu da nikad ne pobijedi na izborima, neće ujedinit. Ovaj put se ujedinili i opet izgubili izbore. A mislilo se da je Cherchill bio malo pretjero govoreći kako je vlast preozbiljna stvar da bi se prepustila izboru - naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se demokracije tiče, svaka iluzija o njoj se gubi kad provedete pet minuta s prosječnim biračem. Fakat, kad malo bolje promisliš, demokracija je prepuštena ulici. I zato je opet pobijedila Srbija antifašizma, tipa Draže Mihajlovića, a pod vodstvom najvećeg sina 'obrambeno-otadžbinskog' rata 1991/96. Aleksandra Vučića koji je "branio" Srbiju u Glini 1991. kao i na brdima oko Sarajeva 93/95", piše Mario Klečak u kolumni za Dubrovački dnevnik.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je Milanović, Plenkoviću ukrao Božić: 'Bit će vremena da to komentiramo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo