Sekunde koje život znače / Novac iz EU fondova nestao u 35 sekundi: Poduzetnici se najbržim prstom natjecali za 53 milijuna kuna

Image
Foto: PIXSELL

Poziv je bio otvoren jučer točno u 11:00:00 sati, da bi u samo 35 sekundi poduzetnici ispunili kvotu prijavu, dok su mnogi ostali izvan konkurencije

29.8.2018.
13:48
PIXSELL
VOYO logo

Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, pod nazivom "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti mikro, mali i srednje velikih poduzeća (MSP) kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)", trajao je tek 35 sekundi zbog velikog interesa poduzetnika.

Poziv je bio otvoren jučer točno u 11:00:00 sati, da bi u samo 35 sekundi poduzetnici ispunili kvotu prijavu. Zaprimljen je, naime, broj projektnih prijava koji po svojoj vrijednosti premašuju 200% alokacije Poziva, ili točnije, 106.400.000,00 kuna, od čega je polovina iznos alokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavitelji koji su se prijavili od 35. sekunde nadalje su prvo dobili obavijest o zaprimanju projektnih prijava u sustav i njihovo slanje u nadležno tijelo (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), da bi nakon toga dobili obavijest kako njihova prijava nije zaprimljena sukladno obustavi poziva.

Na portalu eFondovi obavijest o obustavi poziva je nastupila tek oko 11 sati i 48 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Žalac: 'Tko prvi njegova djevojka'

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kratko je kazala da je dotični natječaj u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, kao i da je sustav bilježi vrijeme prijave u stotinku sekunde.

"Žalbi uvijek ima. Tko prvi njegova djevojka", kratko je poručila Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav način izbora poduzetnika za dodjelu sredstava iz fondova EU kritizirala je Mostova saborska zastupnika Sonja Čikotić, istaknuvši da država sistemom "najbrži prst" zakida poduzetnike.

"Iako ih je hrvatska administracija i birokracija natjerala da u 11:00:00, poučeni iskustvom da samo oni u prvim sekundama prolaze, budu spremni stisnuti "Podnesi", pa su svi marljivo sjedili i klikali, otvarao im se drugi prozor i onda su čekali da bi im se objavilo kako su predali u 11 sati i 20 sekundi, 38 sekundi, 60 sekundi i nakon minutu i 45 sekundi a svi su Uredno kliknuli u 11:00:00 ili 11:00:01", objavila je Čikotić putem Facebooka pozvavši sve poduzetnike koji smatraju da su zakinuti da joj se jave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo