Nisu svi građani imali hrabrosti i branili domovinu

16.6.2010.
14:28
VOYO logo

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor još je jednom u utorak od saborskih zastupnika zatražila da podrže prijedlog ustavnih promjena i tako omoguće završetak procesa pristupanja Hrvatske EU.

"Važno je da smo blizu završetka jednog velikog posla, pregovori idu u sasvim dobrom i željenom smjeru. Do kraja ovog mjeseca otvorit ćemo preostala tri pregovaračka poglavlja, a očekujem da ćemo dobar dio i zatvoriti za španjolskog predsjedanja. Činjenica da smo maknuli i druge prepreke daje nam snage da preostali posao završimo s voljom i u vremenu u kojem smo predviđali", rekla je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući Vladine amandmane na prijedlog ustavnih promjena, izvijestila je da Vlada predlaže dopunu Izvorišnih osnova Ustava formulacijom o pobjedi hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, u skladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu.

Premijerka je odbila tumačenje Gorana Beusa Richembergha (HNS) da će se na taj način u Ustavu dijeliti hrvatski građani koji su, ističe HNS-ovac, svi branili Hrvatsku, "i branitelji, i radnici, i umirovljenici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I hrvatski branitelji su građani RH, ali nisu svi građani branili domovinu, nisu svi imali hrabrosti, mudrosti i odlučnosti ustati na obranu, i to je povijesna činjenica", odgovorila mu je Kosor.

Vlada predlaže i da se Ustavom utvrdi posebna skrb države prema braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, udovicama, djeci i roditeljima poginulih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže i brisanje rješenja po kojem bi predsjednik Vrhovnog suda podnosio izvješće Saboru, a Kosor je objasnila da je takvo rješenje izazvalo negativne reakcije sudstva te "izazvalo nepotrebne rasprave o potpunoj neovisnosti sudske vlasti u Hrvatskoj".

Naglasila je i da u većini zemalja EU predsjednici vrhovnog suda ne podnose izvješće parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je amandmanom zatražila i da se razdvoji stupanje na snagu europskog uhidbenog naloga od mogućnosti izručenja hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih država na temelju sklopljenih međunarodnih ugovora, koji bi na snagu stupio donošenjem ustavnih promjena.

Kosor je objasnila da bi se time omogućilo Ministarstvu pravosuđa da vrlo brzo pokrene sve mehanizme za sklapanje ugovora s drugim državama kojima će se stati na kraj organiziranom kriminalu i korupciji, odnosno kriminalcima koji zloupotrebljavaju ustavne odredbe o neizručivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je predložila i novi članak Ustava po kojem će predsjednik RH odlukom utvrditi ustrojstvo i djelokrug svog ureda, čime će se, po premijerkinim riječima, riješiti prijepori u javnom i političkom životu.

Kosor je naglasila da je takvo rješenje osobno usuglasila s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201006150688006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo