Što je nova bez šampanjca? / Na korak do Nove godine Drago Kurtalj, koji proizvodi pjenušce ne spava: Telefon stalno zvoni, ne znam gdje mi je glava!

U trgovačkim centrima strani pjenušci idu po cijeni od 10 do 13 kuna. Domaći su skuplji i najviše se izvoze u Njemačku, Nizozemsku i Bosnu i Hercegovinu

29.12.2021.
7:00
VOYO logo

Hrvati možda nemaju običaj piti pjenušac cijele godine, no za Novu godinu teći će u potocima. Domaći proizvođači ovih dana zadovoljno trljaju ruke. Dobro, nešto se proda i kroz godinu, no to nije ništa u usporedbi s gužvom koja nastaje krajem prosinca. 

"Ma ide donekle i kroz godinu, no ovih dana to je čudo. Telefon stalno zvoni, potražnja je takva da ne znam gdje mi je glava. Dobro je što ljudi nekako sve više cijene naš pjenušac", rekao nam je Drago Kurtalj, vlasnik vinarije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjenušac s Plešivice sve se više cijeni. Upravo u ovoj vinariji nalazi se najbolji u Hrvatskoj, a u razmaku od nekoliko kilometara proizvode se pjenušci koji su osvojili drugo i treće mjesto. 

Image
DOBAR POSAO /

Jedan dan u godini šampanjac u Hrvatskoj teče u potocima: Znate li prepoznati domaći hrvatski pjenušac?

Image
DOBAR POSAO /

Jedan dan u godini šampanjac u Hrvatskoj teče u potocima: Znate li prepoznati domaći hrvatski pjenušac?

Hrvati u prosjeku popiju samo dva decilitra pjenušca ili samo jednu čašu na godinu i to stranog. Iako domaći vinari imaju pjenušca i za izvoz, i dalje se pije jeftiniji iz uvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trgovačkim centrima pjenušac se može naći po cijeni od 10 do 13 kuna. Proizvođači se čude, jer njima su samo troškovi ambalaže veći od toga. 

"Čep, flaša, etiketa - sve to skupa, samo po jednoj boci košta me 18 do 20 kuna. Tu još uopće ne računamo vino. A gdje je još porez, distribucija, prijevoz i sve ostalo", niže Kurtalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(RTL screenshot)

No izvoz iz godine u godinu raste. Najviše domaćeg pjenušca odlazi u Njemačku, Nizozemsku i susjednu BiH. s druge strane, pjenušac se, u dosta većim količinama uvozi iz Francuske, Italije i, zanimljivo, Njemačke, u koju svoje kvalitetne pjenušce i izvozimo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominik Jagunić, vlasnik vinarije, pojašnjava: "Stvar je u tome da proizvodnja pjenušaca kod nas nema neku tradiciju, količine su i dalje stidljive. Naši pjenušci ne završavaju toliko u trgovačkim centrima, koliko u specijaliziranim trgovinama. No  pravi ljubitelji nas mogu vrlo lako noći, uz vrlo malo truda". 

Image

(RTL Screenshot)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kraju, stvar je u kvaliteti. No, kako je u Hrvatskoj novac vječni problem, mnogima će i nešto lošiji pjenušac biti dobar za najluđu noć u godini.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo