Znate li kad će porasti mirovine? Kad na vrbi rodi grožđe!

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić sazvao je konferenciju za novinare kako bi predstavio novosti u mirovinskom sustavu koje stupaju na snagu početkom nove godine.

23.12.2013.
11:19
VOYO logo

Kako je ranije najavljeno, novim zakon predlaže se da se u mirovinu ide s 41 godinom mirovinskog staža i 60 godina života, dok bi se iza 2030. godine ta dobna granica produžila na 67 godina.

Prijedlogom zakona mijenja se i postojeća bonifikacija ovisno o mirovinskom stažu zbog kasnijeg odlaska u mirovinu, tako da se potiče duži rad te se omogućava korištenje starosne mirovine uz rad s nepunim radnim vremenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje nije bajno...

Mrsić je kazao da stanje u mirovinskom sustavu nije bajno, 1,23 zaposlenih dolazi na jednog umirovljenika, što je neodrživo, stoga je cilj zakona modernizirati sustav, ali ga i uskladiti s gospodarskim i demografskim kretanjima.

Novi zakon propisuje da mirovine neće rasti sve dok stopa BDP-a ne naraste tri tromjesečja zaredom najmanje za dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, a uvjet je i da deficit državnog proračuna padne ispod tri posto. S obzirom na današnje stanje deficita te konstantan pad BDP-a, rast mirovina se može očekivati u neizvjesnoj (dalekoj) budućnosti. Također, mirovinska reforma će uključivati redovit kontrolni pregled svake tri godine za invalidske mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsić o velikom iskoraku

Od Nove godine za 180.000 umirovljenika mirovine će i dalje donositi poštar, dok će novi umirovljenici morati imati otvoren tekući račun u banci.

Ministar Mirando Mrsić na kraju se osvrnuo i na rad Vlade u protekle dvije godine i rekao da je napravljen velik iskorak u odnosu na ono što su zatekli. "Uvijek može bolje", rekao je Mrsić prvenstveno misleći na socijalne partnere, koje je pozvao da se vrate u GSV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo