Nakon užeg kabineta Vlade / Ministar Horvat o obnovi nakon potresa: Mijenjat ćemo zakon tako da oslobodimo građane sufinanciranja

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

"Građani Grada Zagreba i četiri županije neće morati participirati sa 20 posto u konstrukcijskoj obnovi", kazao je

29.9.2021.
11:28
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Ministar Darko Horvat govorio je nakon užeg kabineta Vlade o obnovi nakon potresa.

"Idemo u izmjene i dopune Zakona o obnovi s ciljem da oslobodimo građane troškova sufinanciranja konstrukcijske obnove, jer evidencija odnosno status imovinsko pravnih odnosa nakon toga i potrebe ili mogućnosti upisa hipoteke u ovom trenutku iziskuje previše vremena  i resursa službenika koji na tim poslovima rade", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani svih pet županija odnosno Grada Zagreba i četiri županije neće morati participirati sa 20 posto u konstrukcijskoj obnovi", obećao je i najavio da će se uvesti europski prag jednostavne javne nabave:

"A to znači da se dosadašnji prag jednostavne javne nabave od 200.000 kuna plus PDV podiže na 1,3 milijuna kuna. Isto tako i prag od 500.000 plus PDV kuna na 39,3 milijuna kuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će svaka katastarska čestica biti obuhvaćena pojedinom javnom nabavom.

"Veliki broj oštećenih objekata nisu postojeći, nisu upisani u zemljišnu knjigu niti u katastar", rekao je i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da nitko neće morati mijenjati zahtjev za obnovu, da će pokretati postupke kao neupravne, da će naložiti provedbenim tijelima Središnjem državnom uredu i Fondu za obnovu, da obnovu provedu, a da će nakon obnove objekta, građani konačno moći legalizirati svoj objekt, odnosno, upisati se kao vlasnici.

Uklanjanje onih zgrada koje prijete zdravlju ili sigurnosti građana, kazao je, da će inspektori moći ukloniti vrlo jednostavno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez pribavljanja bilo kakvih suglasnosti, bez bilo kakvih problema koji će im priječiti ugovaranje radova na uklanjanjuu takvih objekta."

"Uvodimo mogućnost kupnje nekretnine kao zamjenskog stana ili zamjenske obiteljske kuće. U segmentu davanja novčane pomoći jednostavno kontrolirani instrument je dodjela pomoći, sukladno pripadajućem napravljenom troškovniku pričuve kojom upravlja ili koju kontrolira sam upravitelj zgrade. Ta će sredstva biti zaštićena od bilo kakvih ovršnih isprava", rekao je i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je govorio o financijskim udjelima iz sredstava EU-a pri obnovi. Kazao je i to da će se od zajma od 1,3 milijarde kuna Svjetske banke obnoviti Rebro, da će se rušiti tri paviljona Frana Mihaljevića i na tom mjestu graditi novi objekt, a na području Siska i Petrinje da će se graditi dvije nove škole.

Novinare je zanimalo na koji način se namjeravaju podići pragovi jednostavne javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U procesu smo izrade posebnog pravilnika kojim ćemo urediti poseban postupak javne nabave. Ovi pragovi koji su danas prisutni u zakonu, bit će daleko veći. Uvodimo mehanizam uključivanja ili transparentnog prikazivanja javne nabave u e-oglasniku javne nabave", odgovorio je.

Potom je dodatno opisao kako će to ići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravitelji će imati mogućnost, ali i privatni vlasnici, imat će mogućnost prvo dobiti novčanu potporu ili novčana sredstva za izradu ili glavnog projekta ili projekta konstrukcijske ili cjelovite obnove. Nakon toga, temeljem pripadajućih troškovnika i revizije projektne dokumentacije, imat će priliku zatražiti i novčanu pomoć za konstrukcijske radove i prije ugovaranja radova, ali ćemo morati vrlo strogo nadzirati taj proces... Ovlašteni projektant, ovlašteni revidentn, nakon toga upravitelj, nakon toga sredstva...", kazao je, precizirajući da taj novac neće moći ići na nikakve druge troškove.

Ministar Horvat je potom odgovorio i kad se može očekivati prva primjena novog zakona na terenu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovim zakonom ćemo već sutra pretpostavljam ići u proces vrlo kratkog javnog savjetovanja. Nadam se da neće biti duže od sedam, osam dana. Nakon toga sa zakonom idemo na Vladu, nakon toga idemo u hitno usvajanje istoga na plenarnoj sjednici i nakon rasprave u Hrvatskom saboru. Dakle, ovaj zakon bi mogao biti nova metodologija pristupa obnove negdje pri kraju 10. mjeseca."

Ostaje li Damir Vanđelić na svojoj poziciji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja s kolegom Vanđelićem ne razgovaram preko medija. Ono što je predmet napisa medija nisam nikad, pa neću ni sada komentirati, ali obećavam hrvatskoj javnosti, sve promjene, ako će se događati, hrvatska će javnost biti o tome pravodobno informirana."

"Promjene su bile moguće, promjene su danas moguće, promjene su moguće", odgovorio je na pitanje jesu li promjene moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao se na Vanđelićevu izjavu da je na čelo Fonda za obnovu došao kako bi se bavio obnovom, a ne politikom. U tom kontekstu Horvat je dodao, odgovarajući na daljnja novinarska pitanja:

"Status i sudbina Vanđelića ovisi isključivo o gospodinu Vanđeliću."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo