Milanović pobjesnio, hoće li raspustiti SDP Zagreba?

20.12.2010.
23:57
VOYO logo

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine donijeli su, naime, proračun Grada za 2011. godinu u iznosu od 6,85 milijardi kuna, te time zapravo omogućili gradonačelniku Milanu Bandiću da proračunske rupe pokrpa grabeći dublje u džepove Zagrepčana. Osjetit će to najviše roditelji čija djeca idu u gradske vrtiće, kojima će ovisno o dohocima višestruko biti uvećane mjesečne cijene boravka djece u vrtićima.

No, osim financijske, u Skupštini grada odvijala se i prava politička drama. SDP i HNS kao stranke podržali su Bandićev proračun, no usprotivio mu se šef zagrebačkog ogranka SDP-a Davor Bernardić, na čiju je stranu stao šef zagrebačkog HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv proračuna glasalo je dvanaest zastupnika – pet zastupnika HDZ-a, četiri HSS-ova te tri SDP-ovca predvođena predsjednikom gradske organizacije Davorom Bernardićem.

Već neko vrijeme priča se da je u gradskom SDP-u moguć raskol po ovom pitanju, što je postalo očigledno nakon žestokog Bernardićevog napada na prijedlog proračuna koji je podnio gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrdi se da je ovo socijalna pravda, a u suštini je socijalna nepravda. Model naplate vrtića je neprihvatljiv, ne možemo rušiti standard građana i štedjeti manje od stotinjak milijuna kuna na djeci dok Grad nije sposoban naplatiti svoja potraživanja u iznosu milijarde kuna. Vrijeme je za stvarne promjene, ne na riječima, nego djelima. Mi nismo tek glasačka mašinerija koja ne može utjecati na jedan ili dva posto proračuna", kritizirao je Bernardić i to, objavio je Novi list, neposredno nakon što je prijedlog budžeta podupro Igor Rađenović, SDP-ov predsjednik skupštinskog Odbora za financije.

Šef gradskih socijaldemokrata citirao je i Ivicu Račana riječima "vlast možemo izgubiti, ali obraz ne" te Milana Bandića usporedio s Ivom Sanaderom, kazavši da se radi o "skrivanju pravih problema populističkom politikom kakvom se služio i Ivo Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je bizarna žustra rasprava u kojoj su SDP-ovci potpomognuti HNS-om branili Bandića, svog najgoreg neprijatelja i stranačkog otpadnika, dok je predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Jasen Mesić branio – Bernardića. SDP je tako kompromisom izbjegao raspuštanje Skupštine i raspisivanje gradskih izbora.

Odmah po Bernardićevom istupu počele su po skupštinskim hodnicima priče da bi mladi šef gradske organizacije mogao vrlo brzo završiti svoju karijeru zato što se suprotstavio gotovo čitavoj stranci, uključujući i predsjednika Zorana Milanovića. Bernardića su od stranačkih kolega slijedili tek Martina Jović i Zvane Brumić, dok se Srđan Subotić suzdržao, odnosno izišao iz skupštinskih klupa tijekom glasanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201005300307006 arti-201005260658006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo