Kosovo postalo jeftinije

Država će ubuduće izdvajati manje para za jug

23.4.2013.
23:03
VOYO logo

Srbija će iz svog budžeta ubuduće izdvajati manje novca za Kosovo, ali je teško proceniti koliko, jer mnoge stvari iz Sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom još nisu jasne niti do tančina razrađene, piše Danas.

Načini finansiranja srpske zajednice na KiM biće precizirani u nastavku dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Danas nezvanično saznaje iz izvora u Vladi Srbije, sve će biti jasnije kada se u dijalogu dve strane bude razgovaralo o primeni postignutog sporazuma i od toga da li će desetak srpskih opština na KiM, zdravstvo i prosveta, kao i javna preduzeća (energetika i telekomunikacije) funkcionisati na osnovu kosovskih zakona ili ne.

Neki od funkcionera Vlade misle da Srbija ne bi trebalo da finansira opštine ako one budu radile u sistemu Kosova i ako imaju mogućnost da prikupljaju sopstvene prihode. Prema rečima sagovornika Danasa iz Vlade, u budućnosti se može očekivati da će se pomoć Srbije svesti na finansiranje projekata, davanje socijalne pomoći i slične aktivnosti, pod uslovom da predstavnici Beograda i Prištine uz posredovanje međunarodne zajednice ne budu drugačije odlučili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je izvesno, i u Sporazumu u tački 7. je jasno rečeno, da će plate za policiju na severu Kosova davati isključivo Priština. Može se zaključiti da će isto važiti i za zaposlene u pravosuđu (tačka 10), koje će biti integrisano u pravni okvir Kosova.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije i nekadašnji pregovarač s Prištinom kaže da će se ubuduće manje novca izdvajati za plate u administraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kosovo preuzima opštine, policiju i sudstvo. Ostaje da se reše otvorena pitanja finansiranja javnih preduzeća, zdravstva i školstva. Trenutno ima više od 4.000 zaposlenih u EPS sa KiM, koji primaju plate, a uopšte na žive na Kosovu. Pitanje je da li mi nameravamo i na koji način ćemo da plaćamo zdravstvo i školstvo ako oni budu deo kosovskog sistema. Sva ta otvorena pitanja je najpre trebalo rešiti da bi primena ovog sporazuma bila lakša - navodi Stefanović.

Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM tvrdi da je u ovom trenutku nezahvalno reći koliko će Srbiju da košta ovaj sporazum, jer mnoge stvari još nisu rešene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kroz izjave najviših zvaničnika provejava da će Srbija nastaviti da finansira Srbe, ali niko još jasno nije rekao šta i koliko - podseća Bogdanović.

Oliver Ivanović, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za KiM smatra da izdvajanja iz budžeta Srbije za Kosovo u bližoj budućnosti neće biti niti manja niti veća, ali da će se u perspektivi smanjivati i biti transparentnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Moguće je da će se smanjiti troškovi administracije, jer će se ona finansirati delom iz srpskih fondova i delom od prihoda s prelaza Jarinje i Brnjak. Stvar je daljih dogovora kojem će sistemu pripasti zdravstvo ili prosveta, ali sistem su ljudi, i svakako da će Srbima uvek biti bliži sistem Srbije. Kada je reč o transparentnosti finansiranja, ona će biti postignuta tako što će se novac uplaćivati preko banaka, kao i do sada, ali će ubuduće uvid u te transakcije imati Euleks, međunarodna zajednica i Priština. Na taj način će biti izbegnuto dvostruko finansiranje nekih projekata - zaključuje Ivanović.

Kako je Danas pisao još 2011, od 1999. do te godine, prema zvaničnim procenama, na Kosovo se iz državne kase slilo oko 5,88 milijardi evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo