Dozvoljeno ili ne? / Kontroverzna metoda: Policija na tonskom snimatelju RTL-a pokazala kako se izvodi 'policijska koljenica'

Tim je zahvatom srušen i heroj iz Trnja Tihomir Blagus

29.7.2020.
22:20
VOYO logo

Koljenica. Ne svinjska, ne teleća, ne janjeća, nego - policijska. Koljenica se u našoj policiji neslužbeno zove zahvat kojim je ubijen civil George Floyd, zahvat koji su nekidan upotrijebili hrvatski policajci tijekom uhićenja Tihomira Blagusa, čovjeka koji je spriječio poplavu u Trnju. Koljenica je kad policajac nogom stisne čovjeka koji leži licem prema tlu i kad mu nogom pritisne vrat ili leđa. Jedni tvrde da je to policajcima zabranjeno, drugi kažu da je zahvat dopušten i legitiman.

Ekipi RTL Direkta trener s Policijske akademije pokazao je kako se taj zahvat izvodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministri i policajci tvrde da postupak nad Tihomirom Blagusom nije bio opravdan te da njihovi kolege nisu dobro postupili. Snimka je izazvala lavinu reakcija. Ranko Ostojić prozvao je policajce i ministra Božinovića.

"Zahvat koji vidite na slikama zove se 'koljenica', oblik je fizičke prisile zabranjen u policijskom postupanju nakon tragične smrti mladića pri sprječavanju bijega na splitskom Spinutu prije dvije godine. Dakle, zabranjen je. Gospodine Božinoviću, što imate reći na to? Valjda ste čuli za ljudska prava", poručio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Odjeci skandaloznog uhićenja /

Odvjetnik za RTL.hr otkriva smije li se snimati policiju, a kriminalist kaže: 'Čovjek je spašavao ljude. Da je sin političara, dobio bi nagradu'

Image
Odjeci skandaloznog uhićenja /

Odvjetnik za RTL.hr otkriva smije li se snimati policiju, a kriminalist kaže: 'Čovjek je spašavao ljude. Da je sin političara, dobio bi nagradu'

Da njegovi kolege nisu dobro postupili, smatra i umirovljeni policajac i bivši načelnik Policijske uprave zadarske Zlatko Sokolar. Kaže da je zaprepašten postupanjem policajaca jer je 'koljenica' zabranjena posljednjih godina.

"U kurikulumu na Policijskoj akademiji, odnosno u okviru tečaja za prekvalifikanta se ne uči takav zahvat, odnosno on je zabranjen temeljem Zakona o policijskom ovlastima i pravilnika. Takva vrsta fizičke snage nije dopuštena", rekao je Sokolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan bivši ministar, Vlaho Orepić, u telefonskom razgovoru nam za tu metodu kaže da je nepotrebna, neprimjerena i opasna. U mjesec dana ovo je drugi put da gledamo policajce koji koljenom pritišću privedene ljude srušene na tlo. Ne, oni nisu kriminalci. Osim u slučaju privođenja Tihomira Blagusa koji je svoje susjede i naselje spasio od poplave istu metodu gledali smo i kada je na zagrebačkom željezničkom kolodvoru priveden muškarac s djetetom koji je u vlak ušao bez maske.

"Tada je osim te koljenice primjenjena policijska kravata, gušilica, još jedan  nedopušteni način uporabe prislile. Bilo je to nesrazmjerno i nezakonito", kaže Sokolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, u policiji tvrde da nezakonitog postupanja u privođenju Tihomira Blagusa nije bilo i da je ''koljenica'' dopuštena.

"U konkretnom slučaju primijenjen je zahvat fiksacije koljenom na tlu. Čak se jasno vidi da je bila potkoljenica, što je blaže od koljena i da je trajalo 4 do 5 sekundi, znači spada u jedan od zahvata koji je dopušten i kao takav se uvježbava na specijalističkim obukama borilačkih vještina", rekao je Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU zagrebačke.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to izgleda u praksi, na našem toncu pokazao nam je voditelj policijskog treninga Marijan Jantolek.

Tvrdi da je bitna razlika između ovog što gledamo u Hrvatskoj i onoga u Americi te naglašava kako policajac prilikom privođenja na Trnju nije stavio koljeno na vrat gospodinu Blagusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija uvjerava da propusta u Trnju nije bilo i da njihov kolega nije napravio ništa zbog čega bi trebao odgovarati. Stegovnog postupka neće biti.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo