preporuke davora rostuhara / Koga upitati za savjet 'kako preživjeti ovu zimu'? Pa čovjeka koji se s Južnog pola vratio bez ijedne ozebline

'Ako izdržite na Sljemenu i ne smrznete se, spremni ste za Antarktiku', našalio se Davor Rostuhar, avanturist koji je iskusio još niže temperature na Južnom polu

26.2.2018.
18:55
VOYO logo

Polazak na posao jutros je za mnoge bio izazov. Trebalo se dokopati unutrašnjosti automobila.

Mnogi na posao nisu ni otišli pa su tržnice prazne, a ono malo voća i povrća pod dekom. Tko je skupio hrabrosti za izlazak, učinio je to pod punom opremom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam buce, imam dvostruke tajice, traperice tople, jaknu nepropusnu i borim se.", kaže Jadranka iz Zagreba.

Upravo to bi odjenuo i čovjek koji je na vlastitoj koži iskusio zube prave polarne hladnoće. S Antarktike i prosječnih -30, vratio se bez ijedne ozebline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono kako su stari govorili da se lijepo obučete, ja vam ne mogu ništ pametnije od toga reći.", rekao je avanturist Davor Rostuhar.

I na ekspediciji je, slično kao i sada, imao tek 2 do 3 sloja odjeće jer se grijao neprestanim kretanjem. Objašnjava kako zbog vjetra imamo osjećaj da nas šiba polarna zima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"-7, -8 uz ovaj vjetar i s ovom hladnoćom može biti osjećaj oko -20, -25.", dodaje.

Nije pretjerana razlika od temperatura na kojima je on u skoro 50 dana propješačio oko 1200 kilometara pa u šali dodaje kako smo se ipak malo previše uplašili.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sada izdržite ovdje, odite na Sljeme i dobro se obučete i ne smrznete se, spremni ste za Antarktiku.", kaže Rostuhar.

Utješno kaže i da je na ovim temperaturama nemoguće dobiti prave ozebline, osim ako ne provedete cijelu noć u snijegu. Stoga, ako vam već promrznu ruke, nemojte ih trljati niti stavljati u vruću vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stavite u vodu koja ima temperaturu vašeg tijela, znači 36, 37 stupnjeva. Ne na 90 stupnjeva, onda vam se može kontra efekt napraviti.", savjetuje.

Također, ne treba zbog hladnoće tražiti izgovor za konzumiranje alkohola ili masne hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno jedite, normalno živite, nemojte paničarit. Čuvajte se da se ne poskliznete na ledu i to je to, bit će sve ok. ", zaključuje.

A kad vidimo kako se neki ponašaju na ovoj zimi i pritom voze bicikle, više i ne izgleda baš tako strašno.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo