Jure Gotovac ostavio obitelj i dužnike bez objašnjenja

'O mrtvima sve najbolje. Zato je možda najbolje da šutim', rekao je jedan od poslovnih suradnika Jure Gotovca. Drugi su, pak, spomenuli i dugove koje nisu nikad naplatili.

31.8.2010.
11:46
VOYO logo

arti-201008300010006Jure Gotovac počinio je samoubojstvo objesivši se o drvo u šumi Medvednice. Za sobom je ostavio dug od skoro milijun kuna prema splitskoj tvrtki Cian, ali taj se kazneni postupak obustavlja smrću Jure Gotovca.

No, kako Jutarnji list doznaje, to nije bio jedini Gotovčev dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećih nekoliko tjedana trebala je biti provedena ovrha nad njegovom imovinom nakon što je sud u Zagrebu pravomoćno presudio da jednom bivšem poslovnom partneru mora vratiti dug od desetak tisuća eura.

Jure Gotovac radio je na mnogim važnim funkcijama u vrijeme socijalizma: na Radioteleviziji Zagreb, pa u Badelu, gdje je uspostavljao proizvodnju Jamnice, pa je postao viceguverner u Narodnoj banci Hrvatske, u isto vrijeme i potpredsjednik Gospodarske komore, da bi krajem osamdesetih bio generalni direktor Velebita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon demokratskih promjena 1990. osnovao je privatnu tvrtku Cibona Trucks i puno poslovao s autoprijevoznicima, od kojih su se neki prisjetili svoga poslovanja s Jurom Gotovcem, pod uvjetom da ostanu anonimni, piše Jutarnji list.

"O mrtvima sve najbolje. Zato je možda najbolje da šutim", rekao je jedan od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je ispričao kako nikad nije uspio naplatiti dug od desetak tisuća njemačkih maraka.

Treći je imao otprilike isto potraživanje od Jure Gotovca, ali je na to već zaboravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cibona Trucks bila je 1991. ili 1992. godine zastupnik nizozemske tvrtke Kleyn Trucks i Juri Gotovcu je taj posao dobro išao. Autoprijevoznici su za njega stalno išli u Nizozemsku po robu i dovozili je u Hrvatsku.

Već oko 1993., kad je vidio da posao odlično ide, Gotovac je počeo i sam raditi, ne samo kao zastupnik nego kao trgovac svakakve robe. Trgovalo se svim i svačim, od brašna, šećera i pšenice do automobila i kamiona", kaže jedan bivši Gotovčev poslovni partner. Prema istom izvoru, Jure Gotovac je i u vrijeme najžešćeg rata trgovao sa Srbijom, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupio bi, primjerice, brašno iz Subotice, prodao ga u Rijeku, ovdje bi dobio novac, a tamo ne bi odmah platio. Bilo je to vrijeme rata, ali on je i 1991. i 1992. često poslom odlazio u Beograd. Telefoni su radili, samo se zvalo: daj ovo, daj ono", kaže isti sugovornik.

"S Gotovcem sam radio i za Hrvatsku vojsku", kaže drugi sugovornik i dodaje: "Prodavali smo im vojne kamione DAF..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201008290010006Jedno vrijeme poslovni partner Jure Gotovca bio je i Dubravko Glavaš, Branimirov brat, koji je preminuo od moždanog udara 1993. godine i koji je živio u Varaždinu, odakle je Gotovčeva druga supruga Imelda Ercek.

Nakon razvoda Jure i Jadranke Gotovac, sinovi su ostali bliži majci. Nije bilo zajedničkog odgajanja djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok nije otišao od nas, tata je meni stvarno bio uzor, najbolji tata na svijetu. A što se sad dogodilo, to samo Bog zna. Ovo je velika tragedija za mene i moju obitelj", rekao je Ante Gotovac za Jutarnji list. Ivan Gotovac nije mogao reći ni riječi.

Prethodni članci:

arti-201008300010006 arti-201008290010006 arti-201008300060006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo