PROSVJEDI PROTIV TOMAŠEVIĆA / Ispred Gradske skupštine prosvjed roditelja odgojitelja: 'Nije normalno ukinuti mjeru naglo i sjekirom'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Tomica, imaš li sinkopu?', Možemo!, ne možete uzimati djeci i studentima s invaliditetom!'

24.2.2022.
10:26
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

U četvrtak se uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine održao prosvjed nekolicine roditelja odgojitelja u organizaciji Udruge Hrvatska mati, dok je Hrvatska udruga roditelja odgojitelja najavila "nove momente" oko revidiranja te demografske mjere. 

Prosvjed se održava uoči rasprave u Gradskoj skupštini o zahtjevu oporbenih zastupnika iz Kluba Stranke rada i solidarnosti da se ukine odluka kojom je drastično smanjena naknada roditeljima odgojiteljima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred sjedišta Skupštine okupilo se desetak prosvjednika, koji su transparentima uputili poruke zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću -  “Tomica, imaš li sinkopu?”, “Možemo!, ne možete uzimati djeci i studentima s invaliditetom!”, glasnim zvižducima i glazbom, ponovili svoje zahtjeve da im se vrate njihova prava.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Izvor: Matija Habljak/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica udruge Hrvatska mati Ljiljana Dragić je, komentirajući mali broj okupljenih osoba, istaknula da će se na prosvjedu izmjenjivati i rotirati više osoba s obzirom na hladnoću, a prosvjedovat će dok god se na sjednici Skupštine ne raspravi točka o ukidanju odluke, koja je prva na dnevnom redu.

“Ne bi se smjelo dirati u stečena prava. To je poruka nesigurnosti svim građanima”, istaknula je Dragić koja je sa sobom ponijela i isprintane papire s javnog savjetovanja na koje je pristiglo skoro tri tisuće komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić: Nije normalno ukinuti mjeru naglo i sjekirom

Prosvjednicima je došla dati podršku i nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, a na prosvjedu je kratko bio i Davor Bernardić (klub zastupnika Socijaldemokrati). 

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Izvor: Matija Habljak/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li tu da izrazi podršku, rekao je da je prije svega tu jer ide u Sabor, ali je potom oštro kritizirao smanjenje naknade majkama odgajateljicama. 

“Činjenica je da se moglo preispitivati valjanost mjere, ali da se ta mjera trebala ukinuti, onako naglo, preko noći, sjekirom, i ostaviti brojne roditelje, prije svega majke, doslovno na prosjačkom štapu, to jednostavno nije normalno, to nije dobro i nije prihvatljivo”, proučio je Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Gradske skupštine Zagreba u četvrtak sudjelovat će i predstavnici Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, čija je predsjednica Ana Marija Berbić Lacko poručila kako oni ne sudjeluju u prosvjedu, već su svoje neslaganje s odlukom izrazili podignutim tužbama.

Najavila je i kako postoje "novi momenti" oko revidiranja mjere, koje će predstaviti Skupštinska oporba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oporba je pripremljena s jakim argumentima, imamo nove momente, grad je nastavio sa svojom pričom i kompenzacijskim mjerama, ali one nisu pripremljene i ne mogu ih pripremiti, jer roditelji odgojitelji nisu sudjelovali u njihovom kreiranju”, rekla je Berbić Lacko.

Upitana zašto ove dvije inicijative ne surađuju oko zajedničkog cilja, istaknula je da ona ne zna koji je program i koji su ciljevi udruge Hrvatska mati, ali da je ujedno teško za očekivati da oko 5 tisuća korisnika demografske mjere 'roditelj odgojitelj' bude ujedinjeno u jednu inicijativu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo