UŽIVO / Ivan Penava izašao s pregovora u Banskim dvorima: 'Gotovo je!' Doznajemo koje su resore dobili

Image
Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Član pregovaračkog tima HDZ-a Marko Milić istaknuo je kako vjeruje da će tijekom srijede u potpunosti postići suglasje oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće vlade

8.5.2024.
7:06
Davor Javorovic/Pixsell
VOYO logo
  • Danas se nastavljaju pregovori između DP-a i HDZ-a
  • Tema današnjih razgovora je struktura buduće vlade
  • SDSS neće podržati Plenkovića kao mandatara
  • HDZ vjeruje da će danas postići suglasje
  • 10.40 - Pregovarački tim Domovinskog pokreta stigao na Markov trg
  • 13.08 - Ivan Penava izašao je s pregovora u Banskim dvorima: 'Gotovo je!'

Obraćanje Andreja Plenkovića

16.38 - Andrej Plenković otkriva detalje sporazuma s Domovinskim pokretom. Više o tome čitajte OVDJE.

Što je DP dobio?

16.00 - Danima su iz Domovinskog pokreta isticali koja su im područja interesa posebno važna, a time i resori te su navodili kako su im važne demografija, čuvanje granica, kultura i poljoprivreda. U skladu s time da ih zanimaju ministarstva kulture, poljoprivrede, unutarnjih poslova, te kao posebno ministarstvo - demografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako neslužbeno doznajemo, Domovinski pokret dobio je mjesta potpredsjednika Vlade i potpredsjednika Sabora, potom resore poljoprivrede, demografije i energetiku. Također su dobili pozicije niza državnih tajnika.

HDZ potvrdio da je postignuto suglasje s Domovinskim pokretom

13.10 - "Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković", priopćio je Marko Milić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Plenković sam odnijeti potpise ako i kada ih skupi ili će poslati nekoga?

12.50 - DP i HDZ uskoro bi mogli doći do dogovora, što znači da će Andrej Plenković i službeno postati mandatar za sastav nove vlade. To pak znači da mu je susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem neizbježan. Ili?

Nakon svih teških riječi koje su jedan drugome uputili u posljednje vrijeme, teško je zamisliti da će se takav scenarij dogoditi i sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak na Pantovčaku, usuglašavanje konstituirajuće sjednice i potom izlazak pred novinare ovoga puta vjerojatno će obaviti netko drugi jer je i to moguće.

Uobičajeno je da onaj tko ima potpise za sastavljanje vlade sam u Uredu predsjednika prima dokument da je ovlašten kao mandatar, ali nigdje to nije propisano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ustavu se navodi tek da predsjednik "povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika".

Plenković, dakle, može postati mandatar i bez osobnog kontakta s Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO /

Je li stigao Dan D? Bilek: 'SDSS-ovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara'

Image
UŽIVO /

Je li stigao Dan D? Bilek: 'SDSS-ovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara'

'Sa ili bez SDSS-a, HDZ je i dalje osuđena organizacija'

12.20 - Mislav Kolakušić, izborni partner DP-a, komentirao je na Facebooku da je HDZ, s Miloradom Pupovcem ili bez njega, i dalje osuđena organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ili bez SDSS-a, HDZ je i dalje to što jest. Sudskom presudom presuđena zločinačka organizacija. S ili bez Pupovca, Plenković je i dalje to što jest, globalistička lutka koja pleše onako kako svira bilo koji bezimeni birokrat iz Bruxellesa.

Čovjek koji je zaslužen za odlazak barem 300.000 ljudi, mladih, sposobnih i obrazovanih. Čovjek koji je odgovoran za pretvaranje hrvatskog tržišta rada u tržite robovske radne snage iz trećih zemalja. Čovjek zbog kojih vlasnici iseljavaju obitelji iz stanova u najmu kako bi u njih uselili krevete na kat i desetke radnika koje kao robove dovode bivši i sadašnji HDZ-ovci kroz svoje agencije i koje zapošljavaju bivši i sadašnji HDZ-ovci u svojim umreženim tvrtkama koje dobivaju milijarde eura naših novaca kroz tzv. Europske fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ili bez SDSS-a, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana", napisao je Kolakušić.

Vučemilović: 'Kroz nekoliko dana odlučit ću hoću li podržati HDZ'

10.34 - Vesna Vučemilović, koja je na izbore izisla sa Suverenistima i Mostom, kaže da će kroz nekoliko dana odlučiti hoće li podržati vladajuću većinu. Pitanje koje si postavlja je što bi ona kao desna zastupnica iduće četiri godine radila u oporbi koja je većinski lijeva. Kaže da se nije čula s HDZ-ovcima.
I dalje je vrlo kritična prema predsjedniku Suverenista, Marijanu Pavličeku, koji ju je prozvao "žetonom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radić: 'Spreman sam raditi bez plaće, ali drugim ministrima treba dati povišice'

9.20 - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić potvrdio je za 24sata da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba.

"Nisam ušao u politiku radi novca. Imam dovoljno. Ali, svim ostalima moraju rasti plaće. Ne bi ni Dinamo bio tako dobar da kupuje igrače u Sesvetama i niželigašima. Dobrog igrača se mora platiti, tako se mora platiti i dužnosnika", objasnio je Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka me strijeljaju i napadaju, ali provest ćemo odmah taj nepopularni potez kojeg se svi boje. Jednostavno za ove plaće se ne mogu dobiti kvalitetni ljudi koji bi se ozbiljno prihvatili posla u ministarstvima", rekao je i time potvrdio da se DP zalaže za veće plaće ministara, državnih tajnika i naravno premijera. Plaće ministara sada iznose od 2300 do 2800 eura, a Plenković ima 3262 eura neto.

'Otprilike smo na 70 do 80 posto podudarnosti'

7.00 - Dva sata pregovora između predstavnika Domovinskog pokreta i HDZ-a u utorak poslijepodne u Banskim dvorima oko formiranja nove Vlade i većine rezultiralo je usuglašavanjem nekih segmenata i dogovorom da će se sastati odmah danas kako bi nastavili razgovarati o strukturi buduće vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo iznijeli svoja programska načela, druga strana svoja, otprilike su nam oko 70 do 80 posto podudarne neke stvari, dogovorili smo puno toga, neki dio jest dogovoren, a neke stvari ćemo još sutra dogovoriti", poručio je zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a i tehničkim premijerom Andrejem Plenkovićem te njegovim timom.

Član pregovaračkog tima HDZ-a Marko Milić istaknuo je kako vjeruje da će tijekom srijede u potpunosti postići suglasje oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što smo prošli tjedan najavili, sastali smo se ponovno i približili smo stajališta po brojnim pitanjima. Kao što smo najavili da ćemo imati obrise nove parlamentarne većine koju će predvoditi HDZ kao izborni pobjednik treći puta za redom, mislim da ćemo to i ostvariti i ovaj tjedan", poručio je Milić.

Na sastanku u srijedu nastavit će razgovore o strukturi buduće vlade, kao i vezano uz neka određena programska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici manjina poručili su kako će dio od njih osam podržati Andreja Plenkovića za mandatara, ali SDSS neće.HDZ-ov član pregovaračkog tima Marko Milić odbacio je tezu da se pod pritiskom Domovinskog pokreta odriču zastupnika srpske manjine.

"Ovo nije nikakav poraz, nikakvo odricanje bilo koga. Poznati su vam rezultati izbora i realnost je da nismo u prigodi sami formirati parlamentarnu većinu", poručio je Milić na pitanja novinara je li odricanje od SDSS-a poraz Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: HDZ-ovci puni optimizma stigli na Predsjedništvo: 'Sve će biti dobro'

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo