Dragičevićevu otpremninu 'odrađujemo' 63 godine

Stezanje remena u školstvu znači raščišćavanje zlouporaba s prekovremenim satima, razorkrivanje 'lažnih' učenika s poteškoćama u razvoju, ukidanje nekih škola i otkazi za 3000 spremačica!

24.5.2010.
15:30
VOYO logo

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić šokiran je sastankom na kojem su ministar Radovan Fuchs i državni tajnici Dijana Vican i Želimir Janjić iznijeli restrikcijske mjere kojim bi se mijenjao osnovnoškolski i srednjoškolski pedagoški standard. One podrazumijevaju smanjenje broj spremačica u školama, raščišćavanje zlouporaba prekovremenih sati i "lažnih" učenika s poteškoćama u razvoju i ukidanje manjih škola.

"Moj je dojam da se na tom sastanku govorilo ne o školama, već o bankama i poduzećima jer se baratalo terminima poput kriminala i zlouporabe. Samo sam čekao da netko počne spominjati USKOK i Bajića", rekao je Stipić na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat je podržao spriječavanje svih zlouporaba, ali smatraju da se radi o precijenjivanju problema. Stipić kaže da je mjesečno državu prekovremeni sati u školstvu stoje 12 milijuna kuna (2,5 milijuna kuna osnovne škole i 9,5 milijuna srednje škole), a što je svega 2,24 posto u masi plaća i najmanji postotak među svim javnim i državnim službama.

Stipić objašnjava da je do povećanja broja u prvom redu došlo zbog uvođenja ispitnih koordinatora i činjenice da u srednjim školama zbog nedostatka nastavnika tehničkih predmeta prekovremene state odrađuju već zaposleni nastavnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija provjerava adrese učitelja

Prema prijedlogu Ministarstva ubuduće bi spremačice trebale održavati 50 posto veću kvadraturu nego što sada čine, zbog čega će bez posla ostati njih oko 3000 tisuće. Prema sadašnjim pedagoškim standardima jedno radno mjesto spremačice u osnovnim školama pokriva od 450 do 600 kvadrata, a u srednjim školama između 500 i 600 kvadrata.

Štedjeti bi se trebalo i rezanjem putnih troškova, pa, kako kaže Stipić, policija po nekim županijama obilazi škole i provjerava adrese zaposlenika. Šef Preporoda priznaje da u školama postoje zlouporabe s putnim troškovima, ali, upozorava, zbog toga niti jedan ravnatelj nije ostao bez fotelje, iako je poznato da neki u njima i sami sudjeluju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restrikcijske mjere Fuchsovog ministarstva rješavat će i zlouporabu "lažne" djece s poteškoćama u razvoju.

"Najnevjerojatnije i najbestidnije što sam čuo na sastanku je da se u nekim školama učenicima izdaju rješenja o poteškoćama u razvoju kako bi se "umjetno" očuvala razredna odjeljenja. Vlada koja se obračunava s problemom lažnih invalida i branitelja, a na što odlaze milijuni proračunskog novca, odlučila se žurno prihvatiti rješavanja problema "lažnih" učenika s poteškoćama u razvoju. Da nije tragično bilo bi smiješno", ogorčen je Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima kojim raspolaže Preporod, u osnovnim školama takve djece je nešto više od 23 tisuće te oko 1400 u srednjim školama, što je u prosjeku oko 0,72 posto.

Štednja u školstvu podrazumijeva i ukidanje škola koje imaju manje od 200 učenika. Stipić kaže da je činjenica da postoje škole s 40 učenika, ali podjestio je, u Hrvatskoj postoji i općina sa 137 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Preporoda Vladi poručuju da odustane od najavljenih restrikcijskih mjera zbog nesagledivih negativnih posljedica koje bi mogle izazvati. Podsjećaju na loše stanje u sustavu odgoja i obrazovanja u koji se godinama nije dovoljno ulagalo, te na loš materijalni položaj učitelja i nastavnika.

"Predložene restrikcijske mjere stvorit će tehnološki višak. Ako netko odlazi iz Ine otpratit će ga sa stotinama tisuća kuna, a učitelja s 9 tisuća kuna", rekao je Stipić ističući da se država nije prema svima ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izračunali smo da bi za Dragičevićevu otpremninu učitelj trebao raditi 63 godine", zaključio je šef Preporoda.

Prethodni članci:

arti-201003250553006 arti-201005110469006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo