neće se dugo čekati / Dok god ima vode u Modrom jezeru, najbolja imotska vina bit će na njegovu dnu: 'Ako ne bude suše, iščupat ćemo'

Položena su na dubinu od 15-ak metara, a vadit će se kad jezero presuši. Istog dana zaigrat će se i tradicionalna utakmica između Vilenjaka i Vukodlaka

31.7.2022.
7:30
VOYO logo

I posljednja boca vina jučer je položena u kavez, osigurana lokotom. Branimir i Mate, planinar i vinar, dobili su zadatak položiti kavez na dno Modrog jezera. Nije im teško palo, ipak je ovo povijesni dan.

"Pa bit će dobro ako mi mognemo naći, ako ne nađe neko prije pa ćemo imati laganiji problem. Izabrali smo lokaciju gdje su nam rekli da je najdublje, tako da mislimo da će to biti OK", kaže predsjednik HPD Imotski, Branimir Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jezeru je još svega petnaestak metara vode, no uvjeti za odležavanje vina i dalje su idealni.

Image
Procvat vinarstva /

Vino s Pelješca sada je bliže svijetu. Vinarica za RTL: 'Pelješkom težaku trud će se napokon isplatiti'

Image
Procvat vinarstva /

Vino s Pelješca sada je bliže svijetu. Vinarica za RTL: 'Pelješkom težaku trud će se napokon isplatiti'

"Temperatura je negdje 15, 16 stupnjeva, upravo idealno za ovo odležavanje što danas položili vina. Dosta je na dobroj dubini, bit će tamno, taman što vinu odgovara, tako da svakako, sve nam ide u prilog", tvrdi enolog Viktor Zdilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vina će odležavati na dnu jezera dok u njemu bude vode, a s obzirom na ekstremne suše, čini se da na izvlačenje vina ipak nećemo dugo čekati.

"Otprilike to mi očekujemo negdje oko polovice devetog mjeseca pa ćemo onda ga kušati je l', otvarati i degustirati, a ako ne prisuši sljedeće godine. Što ako ne bude suše? Ma iščupat ćemo ga, izronit ćemo", pojašnjava vinar iz Imotskog, Mate Jerković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imotski mora nema, no lukavi Imoćani dosjetili su se da i oni konja za utrku imaju.

"Napravili smo jedan kavez u koji smo stavili petnaest butelja vina, Kujundžuše i Trnka, autohtonih sorti Imotskoga i s obzirom na to da znamo da odležavanje utječe na kvalitetu vina, iz tog razloga smo išli vidjet kako će odležavanje u Modrom jezeru evo, našem biseru, utjecati na kvalitetu", kaže Tomislav Jerković, vinar iz Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo kroz prirodne ljepote Imotske krajine, koje vežu uz svoje zlatne kapi, turizam posljednjih godina bilježi rekorde.

"Imotska vina su dodatna vrijednost za ponudu tu našim gostima, koja iz godine u godinu napreduju, rastu u kvaliteti i većina gostiju je iznimno zadovoljna imotskim vinima", poručuje vinar iz Imotskog, Milan Grabovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spoj enologije, gastronomije i prirodnih ljepota očito ima uspjeha. Turistička priča Imotske krajine čini se ide u pravom smjeru.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo