Dio mljekara napustio sastanak u Ministarstvu

Dio mljekara napustio je pregovore već na samom njihovom početku.

22.2.2012.
11:30
VOYO logo

Točno u 11 sati u Ministarstvu poljoprivrede počeo je sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka. Sastanak je zatvoren za javnost, a njegovi akteri nadaju se kako će se s proizvođačima mlijeka postići dogovor koji će prekinuti višednevne prosvjede započete oko pitanja otkupne cijene mlijeka.

No, dio mljekara napustio je pregovore već na samom njihovom početku. Radi se o proizvođačima mlijeka koji su i ranije najavljivali da neće odustati ni milimetra od svojih zahtjeva, a po izlasku sa sastanka poručili su kako će pismo sa svojim zahtjevima uputiti premijeru Zoranu Milanoviću. Nakon što je nekolicina njih napustila pregovore, krenula je dezinformacija da je sastanak u Ministarstvu prekinut. To nam je opovrgnuo glasnogovornik ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku prisustvuju i predstavnici HBOR-a

Sastanku prisustvuju proizvođači mlijeka, predstavnici mljekarske industrije, te nekoliko komora (gospodarske, obrtničke, poljoprivredne), predstavnici znanstvene zajednice i Ministarstva poljoprivrede. Neslužbeno doznajemo kako pregovorima prisustvuju i predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvoj koji će predstaviti neke nove modele kreditiranja poljoprivrede s povoljnim kamatnim stopama, ali i modele za reprogramiranje skupih kredita.

Za pregovaračkim stolom otvorit će se još neka ključna pitanja, kao što su pitanje legalizacije poljoprivrednih objekata, čijim bi se rješavanjem uklonila jedna od bitnih prepreka uključivanju u EU fondove. Radi se o problematici na kojoj se opsežno radi u suradnji s Ministarstvom graditeljstva. U planu je i osnivanje središnje agencije za zemljište sa svrhom da na državna zemljišta na pravedniji način daju u zakup detektiranjem onih kojima je ta zemlja najpotrebnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mljekari proširili listu zahtjeva

Proizvođači mlijeka uoči početka pregovora proširili su listu zahtjeva. Od Vlade traže da se cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u zemljama EU, da ih se oslobodi carina na uvoz stočne hrane, sjemena i umjetnog goriva, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela u idućih godinu dana.

No, teško da će im zahtjevi biti ispunjeni, naprosto zato što daljnja davanja proračun više ne može izdržati. Uostalom, iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako ministarstvo nije u poziciji da odlučuje o cijenama niti da ih postavlja, ali će nastojati raditi na dijalogu među interesnim skupinama kako bi postigli dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema nije samo otkupna cijena mlijeka

"Poljoprivreda ima strukturne probleme, naprosto se vodila kriva poljoprivreda politika koju sada treba ispravljati", kratko je za Danas.hr komentirao je glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Miroslav Kuskunović.

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka jučer je najavio kako će na sastanku tražiti da se cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u svih 27 zemalja EU. Zbog stalnog rasta troškova, od Ministarstva traže da sa 0,92 lipe po kilogramu subvencionira proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listu zahtjeva stavili su i oslobađanje od poreza na uvoz stočne hrane, sjemena i umjetnog goriva, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na repromaterijal za proizvodnju mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela u idućih godinu dana na 4,50 kuna po litri. Proizvođači mlijeka Osječko-baranjske županije zaprijetili su da će, ukoliko na sastanku u Ministarstvu dogovor ne bude postignut, krenuti "na Zagreb" s tisuću traktora. specijal-201012070191004-Prosvjedi u Hrvatskoj

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo