premijerski posjet / Dajana Šošić s Markova trga: 'Janša u Zagrebu razgovara kako smanjiti energetsku ovisnost o Rusiji. Hrvatska je u malo boljem položaju

Tri četvrtine energetske bilance ovisi o ruskim izvorima, dok je Hrvatska u maloj prednosti zbog LNG terminala na Krku, a i radi se na proširenju skladišnih kapaciteta

28.3.2022.
19:29
VOYO logo

Zagrebu u posjeti je slovenski premijer Janez Janša, jedan od trojice premijera koji su posjetili Kijev.

U Banskim dvorima sastao se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenković, a RTL-ova reporterka Dajana Šošić javila se s Markova Trga s informacijama koje su ključne teme njihova razgovora: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključna tema je stanju u ratom poharanoj Ukrajini. Zajedničko obojici premijera je potpora Ukrajini i njenog europskog puta prema EU. Slovenski premijer posjetio je Kijev i iz prve ruke prenijeti će dojmove. Nedavno je glavna tema sastanaka u Bruxellesu bila energetika pa ovaj posjet treba promatrati i u tom kontekstu.

Hrvatska je ovisnost ublažila zahvaljujući terminalu LNG-a na Krku, a planiraju se i proširenja kapaciteta za skladištenje plina. Naši slovenski susjedi u većem su problemu jer ruski plin čini  3/4 energetske bilanca njihove zemlje i oni se zalažu za ideju zajedničke nabave plina na razini EU, kao što se to napravilo prilikom nabavke cjepiva u pandemiji. Naši su skladišni kapaciteti skoro u potpunosti zakupljeni"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo