Popis stanovništva / Ako popis pokaže da nas je još manje, hoće li RH dobivati manje iz fondova EU-a? Ministar Marić: 'Potencijalno da'

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Zdravko Marić je potvrdio da bi u onim kategorijama u kojima se stanje neke članice EU-a vodi kao "per capita", možda moglo doći do promjene

28.10.2021.
14:30
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić prvo pitanje na koje je odgovarao danas pred novinarima bilo je vezano uz rezultate ovogodišnjeg popisa stanovništva. Novinare je zanimalo, ako ispadne da je stanovnika u Republici Hrvatskoj, hoće li to utjecati na iznose iz fondova EU-a koje će RH ubuduće primati?

"Broj stanovnika, kad god je neka kategorija per capita, imate takav omjer. Kao i kod BDP-a. Naravno da to ima određeni utjecaj. A koji segment, ovisi kako su propisani pojedini kriteriji", potvrdio je ministar, a kako bi bili sigurni da mu je odgovor pozitivan, novinari su pitali znači u tom slučaju RH će dobivati manje novca od EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potencijalno da, ali ovisi kakav će biti ukupan rezultat i o kojim je kriterijima riječ", odgovorio je Marić:

"Temeljem fakata i činjenica se raspodjeljuju određene stvari."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za inflaciju je rekao da, bez obzira što je riječ o novonastalom problemu:
"Nije to bilo baš nerealno za pretpostaviti kad već godinama živimo s monetarnim stimulansima... A onda je došla i pandemija."

On, međutim, očekuje da bi se to trebalo izbalansirati tijekom ove i sljedeće godine. Za ostatak gospodarstva Hrvatske rekao je da je velika stvar što se ono oporavlja tako brzo, za razliku od velike krize iz 2009., kada je oporavak trajao desetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za turizam je, pak, rekao da je lijepo imati ga kao izvor prihoda, ali da nikada i nipošto ne bi stavljao "sve čipove na jednu hrpu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo