NEPONOVLJIVO / VIDEO HNL kolo za pamćenje: Pala čak 44 gola, Hajduk upisao najveću pobjedu u hrvatskoj povijesti

Image

Kako su zbog rekonstrukcije lige iz HNL-a ispadale čak četiri momčadi, Radnik iz Velike Gorice, Dubrava, Dubrovnik i Pazinka su bili rasterećeni znajući da se sele u niži rang dok je s druge strane još trajala borba za vrh. Takve okolnosti dovele su do kola u kojem su srušeni rekordi

31.10.2022.
10:00
VOYO logo

HNL egzistira već trideset godina i tijekom tog perioda doživjela je brojne velike promjene. Mijenjao se format natjecanja, igralo se dvokružno, trokružno i četverokružno, u ligi je nastupalo između 10 i 18 ekipa, a promjene su se uvodile, doduše sporo, i u infrastrukturi. Odigrane su brojne povijesne utakmice, ali 32. kolo sezone 93./94. ostat će zapisano u sportskim almanasima kao ono u kojem je postignuto najviše pogodaka u povijesti.

Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Bila je to posljednja sezona u kojoj je u HNL-u nastupalo 18 momčadi, a razlika između europske kvalitete Hajduka, Croatije i Zagreba u odnosu na simpatične prvoligaše iz manjih sredina ili čak kvartova poput Pazinke, Radnika, Dubrave i Dubrovnika bila je golema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolo vječnih rekorda

U tom 32. kolu Hajduk je tražio potvrdu naslova prvaka protiv nejakog Radnika iz Sesveta, Croatia je željela održati priključak u okršaju s Dubrovnikom, a treći konkurent za naslov Zagreb je tražio bodove u Zadru. Osim njih susreli su se još Varteks i Rijeka, Inker i Primorac, Šibenik i Cibalia, Osijek i Pazinka, Segesta i Dubrava te Istra i Belišće.
Kako su zbog rekonstrukcije lige iz HNL-a ispadale čak četiri momčadi, Radnik iz Velike Gorice, Dubrava, Dubrovnik i Pazinka su bili rasterećeni znajući da se sele u niži rang dok je s druge strane još trajala borba za vrh. Takve okolnosti dovele su do kola u kojem su srušeni rekordi.

Tako su u devet utakmica zabijena čak 44 pogotka što bi bilo nevjerojatnih 4.88 po utakmici. Usporedbe radi, posljednje dvije sezone HNL-a prosjek postignutih pogodaka po utakmici je 2.8 odnosno 2.66. Ipak nije najefikasnije kad gledamo prosječan broj postignutih golova, jer tu titulu drži 35. kolo u sezone 2103./2014. kada je u pet susreta palo čak 26 pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajdukova desetka, Dinamova osmica

Hajduk je tog vikenda postavio još uvijek aktualni rekord pobijedivši Radnik iz Velike Gorice s 10:0, a deset pogodaka je palo i u Zagrebu gdje je Croatia porazila Dubrovnik s 8:2. Efikasno je bilo i u ogledima Segeste i Dubrave (5:1) i Istre i Belišća (4:2). U Zaprešiću je Inker spakirao četvorku Primorcu (4:0). Ogledi Osijeka i Pazinke, Varteksa i Rijeke te Zadra i Zagreba su završili 1:1, a Šibenik je pobijedio Cibaliju s 2:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u svemu jedna epizoda HNL povijesti koja se gotovo sigurno nikad više neće ponoviti. Treba spomenuti kako je najefikasnija utakmica sezone nije odigrana u tom kolu, jer je u 16. kolu iste sezone Croatia u Zagrebu svladala Pazinku 10:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnik primio čak 109 komada

Na kraju sezone u kojoj je pobjeda još uvijek vrijedila dva boda prvakom je postao Hajduk s 50 bodova ostavivši iza sebe Zagreb s 49 i Croatiju s 48 bodova. Najefikasnija je bila Croatia sa 98 zabijenih pogodaka, a najlošiju obranu je imao velikogorički Radnik s primljenih 109.

Za kraj treba spomenuti kako je ta sezona bila i uvod u najbolji europski nastup jednog hrvatskog kluba od samostalnosti do danas. Naime, splitski Hajduk je u sezoni koja je uslijedila došao do četvrtfinala Kupa prvaka gdje je poražen od Ajaxa koji je kasnije postao prvak Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo