IMA LI NAČINA ZA BORBU? / Plenković misli da je neradna nedjelja naš način života, a trgovci trpe: 'Šteta će se zbrajati'

'Međutim, nakon što se malo slegnu dojmovi, sa svojim timom i strankama odlučit ćemo o daljnjim koracima", otkrila nam je Doroteja Jurčić

6.2.2024.
20:50
VOYO logo

Ustavni sud poručio je danas građanima da hranu kupujte subotom. Ostaje zakon koji određuje da trgovine rade samo 16 nedjelja u godini. Reporterka RTL-a Katarina Brečić, koja je bila u jednom šoping centru, razgovarala je večeras s Dorotejom Jurčić iz udruge Glas poduzetnika.

Postavlja se pitanje imaju li trgovci načina za pravnu borbu. "Sada se još sliježu dojmovi s obzirom na ovu odluku, ono što mogu reći da u RH ne postoji daljni pravni put, postoji eventulano mogućnost odlaska na europske sudove. Međutim, nakon što se malo slegnu dojmovi, sa svojim timom i strankama odlučit ćemo o daljnjim koracima", otkrila nam je Doroteja Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
provest će noć pred Vladom /

Ivana Kekin za RTL Danas: 'Građani imaju osjećaj da im Plenković krade državu'

Image
provest će noć pred Vladom /

Ivana Kekin za RTL Danas: 'Građani imaju osjećaj da im Plenković krade državu'

Diskriminatoran zakon

Na pitanje koje su uopće zamjerke i zašto su pisali ustavnu službu, Jurčić je rekla da smatraju da su takvim zakonom, odnosno izmjenama zakona o trgovini, narušena poduzetnička prava i slobode propisane Ustavom RH.

„Također smatramo da je sami zakon diskriminatoran u odnosu na neke od trgovaca naspram drugih trgovaca. A ono što bih dodala, cilj kojim je zakonodavac htio opravdati donošenje zakona nije postignut. A taj cilj bi bila zaštita radničkih prava. Postoji Zakon o radu koji propisuje radnička prava te zakonodavac ovime želi dati do znanja da smatra da radnici nisu zaštićeni i ovime štiti samo jednu skupinu radnika i to radnike u trgovini a ne sve radnike“, rekla je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako nešto s radničkim pravima nije u redu u RH, smatramo da je mjesto rješavanja toga Zakon o radu a ne Zakon o trgovini“, dodala je.

Nedjelja je hrvatski način života?

Premijer Andrej Plenković je danas na konferenciji za medije pozdravio odluku Ustavnog suda i rekao je da je to naš način života, neradna nedjelja. Jurčić je otkrila što misli o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Načelno, možemo se složiti da je nedjelja neki dan koji većina Hrvata smatra danom odmora iz kojeg god razloga. Ali upravo zato, iz mog osobnog mišljenja, je to zakonodavac davno prepoznao kada je u Zakonu o radu nedjelju izdvojio i propisao da će se rad nedjeljom plaćati dodatno“, odgovorila je.

Ovaj zakon je na snazi sedam mjeseci. Ima li štete već sad za trgovce?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prošla godina nam nije bila nekako relevantna. Štete postoje, pogotov što je manji trgovac on trpi veću štetu. Međutim, mislim da će se, kako se kaže, šteta zbrajati na kraju ove godine, jer će ovo biti prva godina, znači svih 12 mjeseci, da je zakon na snazi, u kojih 12 mjeseci će biti samo 16 radnih nedjelja. Dok je prošle godine zakon stupio na snagu polovicom godine te se nije do te mjere osjetila njegova snaga i utjecaj na poduzetnike“, rekla je Jurčić.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo