SPECIJALCI NA NOGAMA / Lažne diplome iz Goražda na crnom tržištu. U sve upletena i talijanaska mafija, a spominje se i Hrvatska?

Image
Foto: AP Images

Bosanskohercegovački portal prošlog tjedna objvio je da je sicilijanska mafija organizirala izdavanje lažni diploma koje su potom korištene u Italiji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Libiji

18.3.2024.
10:23
AP Images
VOYO logo

Od ranih jutarnjih sati policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode operativnu akciju u Sarajevu, Goraždu i još nekoliko gradova, potvrđeno je za Klix.ba.

Inspektori SIPA-e provode akciju zbog prijava o načinu funkcioniranja Internacionalnog sveučilišta u Goraždu i izdavanja diploma. Mjesecima su trajale optužbe za kriminal i neslaganje nekadašnjeg rektora prof. dr Hajriza Bećirovića i generalne menadžerice sveučilišta Edine Brutus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brutus je prije nekoliko dana za Istraga.ba rekla da je ona prodala Sveučilište i "da je ne interesira više što se događa s tom pričom". Istraga je prošlog tjedna objavila da je talijanska mafija sa Sicilije organizirala izdavanje lažnih diploma medicinskih znanosti koje su, potom, korištene u Italiji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Libiji.

"Mi nikada nismo izdavali diplome. Nikada nijedna diploma nije otišla u Italiju. Kod nas je bilo studenata, ali su bili ispisani. Nikad nijedna diploma nije izdana talijanskim studentima”, ustvrdila je Brutus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLIJEDI MU KAZNENA PRIJAVA /

Mladić (19) kod Drniša krivotvorio novac? Policija mu pretresla kuću i pronašla lažne novčanice

Image
SLIJEDI MU KAZNENA PRIJAVA /

Mladić (19) kod Drniša krivotvorio novac? Policija mu pretresla kuću i pronašla lažne novčanice

"Izdavali smo", s druge strane rekao je Hajriz Bećirović koji je bio rektor.

Internacionaln sveučilište iz Goražda je navodno printalo diplome na Grbavici u Sarajevu, a iza svega stoji Talijan Salvatore Messina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova visokoškolska ustanova došla je u fokus kada je više od 80 Talijana završilo Fakultet zdravstvenih studija - smjer fizioterapija na Internacionalnom Sveučilištu Goražde, ali im je Komora zdravstvenih tehničara svih profila (KZTFBiH) odbila izdati licence za rad na području Federacije BiH zbog sumnje u regularnost studija i niza utvrđenih nepravilnosti.

Komisija za licenciranje KZTFBiH je tada utvrdila da postoje mnoge nejasnoće i nepravilnosti, ali i nakon nekoliko puta ponovljenog zahtjeva da se dostavi i ostala potrebna dokumentacija za licenciranje stranih državljana u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navedenih nepravilnosti i nejasnoća, ističu, Komora je odmah izrazila sumnju u vjerodostojnost ovih diploma jer nitko iz KZTFBiH koja ima odbor za fizioterapiju, kao i stotine fizioterapeuta iz cijele FBiH, RS i Distrikta Brčko, nije bio upoznat s time kako profesori iz Italije dolaze, žive i rade u Goraždu vodeći trogodišnji, odnosno četverogodišnji studij.

Većina njih diplome nikada nije dobila i zbog toga im nisu ni dostavljene kao jedan od preduvjeta za izdavanje licence, dok za one kojima su diplome dostavili, izgledaju kao da su ih izdale dvije različite visokoobrazovne ustanove iz dvije različite države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedovali fizioterapeuti: 'Na fakultetu vidljivi, nakon diplome nevidljivi'

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo